Parteneriat româno-bulgar pentru siguranţa turiştilor români din Bulgaria

Peste 1.000 de turişti români au fost consiliaţi şi alţi 75 de turişti implicaţi în evenimente au fost asistaţi de opt poliţişti români, detaşaţi în Bulgaria pentru a acorda sprijin poliţiştilor bulgari în vederea menţinerii ordinii şi siguranţei publice în staţiunile montane.

Datorită implicării poliţiştilor români şi bulgari în activităţile desfăşurate,  pe timpul sezonului turistic abia încheiat, nu au fost înregistrate infracţiuni şi nici încălcări grave ale ordinii şi liniştii publice în staţiunea Bansko.

În perioada 17 decembrie 2012 – 28 martie 2013, opt poliţişti români au desfăşurat activităţi comune de ordine şi siguranţă publică, alături de poliţişti bulgari şi greci, în staţiunea montană Bansko. Misiunile de patrulare s-au desfăşurat în patru perioade, pentru fiecare etapă fiind desemnaţi câte doi poliţişti români vorbitori de limbă bulgară.

Este al doilea an în care se organizează asemenea misiuni în zona montană din Bulgaria, activităţile desfăşurate bucurându-se de apreciere din partea turiştilor români. Astfel, aceştia, deşi se aflau pe teritoriul altui stat, au avut posibilitatea de a se adresa direct poliţiştilor români, pentru soluţionarea problemelor întâmpinate.

Pe teritoriul de competenţă al Secţiei de Poliţie Bansko, patrulele mixte/comune formate din câte doi poliţişti români (fluenţi  în limbile bulgară şi / sau engleză) şi doi poliţişti greci au avut în grijă/au vegheat la  menţinerea siguranţei ordinii publice şi a liniştii turiştilor străini şi a cetăţenilor bulgari în oraş şi în zona pârtiilor de schi. Patrulele poliţieneşti mixte au sprijinit şi asigurat permanent contactele cu turiştii străini în zona complexului.

Astfel, în urma activităţilor desfăşurate în perioada 17 decembrie 2012 – 28 martie a.c., cei opt poliţişti români detaşaţi în Bulgaria au consiliat 1.028 de turişti români, în special cu privire la informaţii referitoare la identificarea unor spaţii de cazare sau în legătură cu prevederile legislative din ţara gazdă şi au asistat 75 turişti români implicaţi în evenimente, ca autori sau victime ale unor infracţiuni, facilitând comunicarea între autorităţile bulgare şi turiştii români.

De asemenea, au participat, alături de poliţiştii bulgari, la 89 de intervenţii la evenimente, cele mai multe vizând aplanarea unor stări conflictuale, ridicarea de autovehicule parcate ilegal, precum şi solicitări făcute în urma operaţiunilor de schimb valutar. Totodată, au efectuat 11 verificări în bazele de date prin intermediul Centrului Comun de Contact Giurgiu.

Un poliţist român a fost inclus în componenţa grupei poliţieneşti de căutare a unor turişti români  rătăciţi în munţii Pirin. Acesta a menţinut contactul telefonic în mod permanent cu aceştia, transmiţându-le indicaţii concrete cu privire la activităţile necesare în vederea localizării şi salvării cetăţenilor români.

Aceste acţiuni comune ale Poliţiei Române şi Poliţiei Bulgare pentru siguranţa turiştilor, vor continua şi în perioada următoare, în staţiunile de vară, în regiunile de frontieră ale Bulgariei, României şi Greciei.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.