Partidul Ecologist Român readuce în discuţie necesitatea şi rolul perdelelor forestiere în România

CÂND AUTORITĂȚILE ROMÂNE LEGIFEREAZĂ MĂCELĂRIREA LA SÂNGE A ARBORILOR DE PESTE TOT IN ȚARĂ, ALȚII … ÎI DIVINIZEAZĂ, INTEGRÂNDU-I ÎN MEDIUL DE CULTURĂ

Nota: Acest articol ne arată cum se conservă fertilitatea solului, apoi cum să ferim terenurile de secetă și băltiri, controlul ecologic al bolilor și dăunătorilor, programe de pășunat. De asemenea, PER subliniază importanţa perdelelor forestiere în protecția autostrăzilor și a drumurilor naționale, dar si pentru o protecție bună împotriva vântului, secetei și inundațiilor.

            Adesea folosit în permacultură, agricultura ecologică, sau convențională, sistemul agroforestier integrează pomii fructiferi, arbuștii sau arborii în culturi anuale sau perene, cu multiple beneficii:

  • îmbunătățirea microclimatului (umiditate crescută, protecție împotriva inundației, temperaturi mai mici vara și mai mari iarna, pagubele cauzate de vânt mult reduse). Într-un sistem bine planificat, prezența unor perdele forestiere poate echivala cu un plus de 100 l precipitații anual! Fermierul Gheorghe Albu, raportează producții de grâu cu 30-50% mai mari în zonele cu perdele forestiere, ajungând la 8 t/ha.
  • combaterea naturală a dăunătorilor, încurajând populațiile de prădători naturali.
  • Stoparea eroziunii și îmbunătățirea constantă a solului, cu ”0” costuri de întreținere.

            În ciuda părerii profanilor, costurile de înființare a unei perdele forestiere sunt infime, situându-se între 200 – 400 RON/ha de teren agricol protejat. De așteptat, având în vedere că prețul unui puiet silvic este de …. 30 bani.

            După stabilirea unei perdele forestiere, aceasta lucrează pentru fermier 365 zile/an, protejând culturile, fără vacanță sau concediu, timp de generații întregi. Înțelegerea și folosirea mecanismelor naturale deja existente scutește fermierul de bani aruncați și timp pierdut. Sistemul aduce profit în fiecare an, în timp ce valoarea terenului crește odată cu trecerea timpului.

            Cum influențează perdelele forestiere dăunătorii din fermă sau din gradină?

            Cea mai ieftină și viabilă soluție de a scăpa de dăunători este crearea unui ecosistem în care prădătorii acestora sunt în populații suficiente pentru a-i ține sub control, lucru realizat de vegetația spontană în mod natural, dar și de diversitatea culturilor.

            Încă din anii 1950, în România, la SCDA Turda s-a cercetat impactul plantării de perdele forestiere asupra insectelor dăunătoare, concluzia fiind: “..există un echilibru entomocenotic real, astfel încât nu se înregistrează situații critice de atac al dăunătorilor și nu se impune aplicarea tratamentelor cu insecticide”.

            Și atunci, ne punem întrebarea: “Continuăm orbește să aruncăm cu banii pe insecticide, care omoară și insectele ce țin dăunătorii sub control, sau învățăm să gândim de 5 ori înainte să acționăm?”

            În cuvintele institutului de cercetare- dezvoltare pentru pedologie: “Diversitatea biologică crește stabilitatea și producția totală a oricărui ecosistem și de aceea este o precondiție importantă și necesară în dezvoltarea unei agriculturii durabile”.

            Din punct de vedere antreprenorial, o diversitate de culturi asigură reziliența în fața prețului pieței și a condițiilor climatice din fiecare an, asigurând un flux constant de venit fermierului, față de riscurile unei singure culturi.

            La nivel european, EURAF (federația fermierilor ce foloseste sistemul agroforestier) își propune implementarea acestuia în 50% din fermele europene până în anul 2020. Credeți că vesticii recunosc valoarea acestui sistem, dacă și-au ales ca obiectiv implementarea sistemului în 50% (!!!) din fermele existente? Cum ar fi ca jumătate din câmpurile din jurul unui sat românesc, să conțină perdele forestiere? Ar fi o schimbare radicală de peisaj și nu numai.

            Din păcate, în România, această federație este extrem de slab reprezentată, atât ca prezență, cât și la nivel politic. Interesul politicului este să taie toți arborii, indiferent unde se află ei, pentru a aduce venituri mari numai în propriile lor buzunare. În ciuda acestor neșanse, orice agricultor inteligent poate și ar trebui să integreze perdelele forestiere în ferma sa dacă posedă cunoștințele necesare.

Prof. dr. univ. Mircea Vintilescu
Vicepreşedinte

Partidul Ecologist Român

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.