Partidul Verde se opune inițiativelor guvernului privind exploatarea aurului și explorarea gazelor de șist

Partidul Verde din România, singura formaţiune politică din România membră a Verzilor Europeni (EGP), este deosebit de îngrijorat de deciziile recente ale Ministrului Delegat pentru Marile Priecte, Dan Șova, și Ministrului Mediului şi a Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, care deschid calea demararii exploatarii miniere pe bază de cianuri de la Roșia Montană, respectiv explorarea gazelor de șist în Dobrogea, în vederea, evident, a unor viitoare posibile exploatări ale gazelor de șist în această zonă.

Partidul Verde se opune categoric oricăror încercări de a revitaliza proiectul minier pe bază de cianuri de la Roșia Montană. Respingem Hotărârea de Guvern inițiată de ministrul Dan Șova prin care Minvest Deva este reorganizată parțial pentru a se înființa Minvest Roșia Montană S.A. care va prelua pachetul de 19,3% din acțiunile deținute de statul român la Roșia Montană Gold Corporation.

Partidul Verde este cel care a pus pentru prima dată pe agenda publică din România subiectul gazelor de şist și pericolele pe care exploatarea acestora prin fracturare hidraulică le presupun. Nu considerăm că guvernul ar trebui să permită explorarea gazelor de șist și cerem doamnei Ministru Rovana Plumb să retragă imediat avizele de prospecţiuni acordate recent în zona Dobrogei. Aceste avize sunt de natură să genereze temeri întemeiate în rândul cetățenilor și chiar să afecteze zonele turistice în viitor. Argumentul prezentat de doamna ministru că ar trebui mai întâi să vedem ce resurse de gaze de șist există pentru ca apoi să așteptăm o nouă tehnologie care să nu fie bazată pe fracturarea hidraulică nu este unul liniștitor. Ar trebui tocmai să așteptăm ca mai întâi să apară, dacă va apărea, o tehnologie care să nu prezinte pericole pentru mediu și abia apoi să fie luată în calcul, eventual, explorarea.

În plus, noi, Verzii, considerăm eronată insistența guvernului de a miza pe surse de energie bazate pe combustibili fosili. România își va obține securitatea și independența energetcă abia atunci când va miza masiv pe surse regenerabile de energie, nu pe surse poluante și care produc mari emisii de gaze cu efect de seră responsabile pentru schimbările climatice.

Partidul Verde atrage atenţia asupra câtorva dintre principalele riscuri rezultate în urma explorării gazelor de şist prin fracturare hidraulică consemnate şi în cadrul unei rezoluţii a Verzilor Europeni adoptate la Consiliul de la Copenhaga din mai 2012, pentru motivarea interzicerii acestui tip de explorare în Uniunea Europeană:

–          poluarea aerului ca urmare a eliberării unor concentraţii mari de metan, dioxid de sulf şi oxid de azot în atmosferă;

–          riscul contaminării apei potabile din regiunea explorată din cauza riscului ca materialele pompate pentru eliberarea gazelor de şist să se infiltreze în pânza freatică;

–          riscul eliberării în atmosferă a unor materiale radioactive folosite în procesul de fracturare, precum thoriul sau uraniul;

–      creşterea riscului unor explozii în zonele rezidenţiale din cauza eliberării unor acumulări de metan rezultate în procesul de exploatare;

–          cauzalitatea dovedită între exploatarea gazelor de şist şi producerea unor cutremure de pământ care, chiar dacă minore, pot provoca pagube însemnate şi, mai ales, pot produce catastrofe ireversibile prin eliberarea unor compuşi toxici în atmosferă sau în pânza freatică ce asigură necesarul de apă potabilă pentru locuitorii din zonele adiacente explorării.

Ne asumăm în continuare demersurile civice şi politice prin care să interzicem utilizarea acestei tehnologii în România.

Chiar dacă ponderea actuală a Partidului Verde nu este mare, convingerea noastră este că nu se va putea face politică în următoarea perioadă fără a se ține cont de perspectiva verzilor asupra mediului. De asemenea, conștiința cetățenilor asupra temelor de mediu se dezvoltă tot mai mult în România, astfel că susținerea pentru formațiunea noastră politică anticipăm că va fi în permanentă creștere.

Partidele mari nu ne vor putea ignora. Dimpotrivă, vor avea nevoie de noi, de expertiza și de perspectiva pe care ne-o asumăm organic, în gestionarea unor probleme din ce în ce mai graveși mai dificil de rezolvat. Noi ne menținem disponibilitatea de dialog și cooperare, însă într-un cadru care să permită luarea în considerare a punctului de vedere al Verzilor. În caz contrar, nu putem cauționa prin susținerea acordată guvernului măsuri care intră în dezacord profund cu viziunea și valorile noastre.

Pe lângă scopul pragmatic electoral de a avea o șansă istorică pentru a accede prima dată în parlament, Verzii din România au colaborat cu USL și ca urmare a semnalelor politice de anul trecut privind reticența alianței de a susține cianurile și gazele de șist. Am susținut și salutat moratoriul instituit de guvernul Ponta, în 2012, asupra exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică, dar și declarațiile încurajatoare privind neacordarea avizelor pentru exploatarea minieră pe bază de cianuri de la Roșia Montană. Ne îngrijorează schimbările de atitudine din ultima perioadă și facem un apel către Parlament și Guvern să trateze astfel de probleme ținând cont cu adevărat de necesitatea de a proteja mediul care a fost și este supus sistematic degradării și distrugerii în țara noastră, adesea cu complicitatea sau prin acțiunile deliberate ale decidenților politici.

La ședința Consiliului Național al Partidului Verde de la începutul lunii iunie vom include pe ordinea de zi dezbaterea internă în partid asupra reconfigurării relațiilor dintre Partidul Verde și USL, în lumina noilor evoluții legate de Roșia Montană și gazele de șist.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.