Partituri rare, muzicieni și actori de excepție vor lua parte la „Stagiunea de colecție” de la Biblioteca Națională

Începând de luni, 8 octombrie 2018, va debuta cel de-al doilea sezon al Stagiunii de colecție la Biblioteca Națională a României (Bd. Unirii nr. 22), parte din proiectul ambițios „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR. În urma succesului înregistrat la primul sezon, organizatorii au pregătit o serie nouă de evenimente prin care vor fi revalorificate partiturile rare din patrimoniul Bibliotecii Naționale a României prin concerte, expoziții și prezentări interactive ale lucrărilor puse în lumină cu fiecare eveniment.

Publicul va fi invitat și de această dată să descopere nu doar poveșile unor partituri semnate de compozitori celebri, ci și să le asculte, după notațiile personale ale compozitorilor, în interpretarea a numeroși artiști invitați de pe marile scene ale României. Partiturile alese sunt Ediții Princeps ale unor lucrări celebre, versiuni rare și, deopotrivă, fac parte din colecțiile personale ale unor mari personalități. În completare, noutatea acestui sezon va aduce spectacole de lectură tematice susținute de mari actori care mărturisesc o a doua pasiune, a muzicii clasice.

 

Stagiunea de colecție se va desfășura în perioada 8 octombrie – 26 noiembrie 2018, în fiecare zi de luni, de la ora 17:30, la Sala Symposium a Bibliotecii Naționale a României, iar intrarea va fi liberă. Un eveniment organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și a Administrației Fondului Cultural Național.

La primul spectacol, pe 8 octombrie, creații de Mihai Eminescu, George Enescu și Dinu Lipatti, vor răsuna sub genericul „Coloane Culturale Românești”, în interpretări semnate de actorul Adrian Titieni și de pianistul Horia Maxim. Apoi pe 15 octombrie, Ansamblul Musica Viva, alcătuit din pianista Andreea Butnaru, violoncelistul Florin Mitrea și soprana Miruna Iancu, va prezenta, sub titulatura „Centenar”, lucrări românești inedite. Bursierii Icon Arts – viitorii mari muzicieni de mâine – vor evolua în fața publicului în data de 22 octombrie. În ultima zi de luni din octombrie, pe 29, excepționalul Duo Kitharsis, alcătuit din chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, va susține un program 100% românesc. Pe 5 noiembrie soprana Sorina Munteanu, pianista Viorela Ciucur și actorul Marius Bodochi, vor readuce în atenția spectatorilor, cu ocazia spectacolului „România 100”, creația poetică și muzicală de la 1918. Multe tangouri românești, dar și din America de Sud, vor fi interpretate pe 12 noiembrie de Analia Selis și ArgEn Tango. Cea de-a doua ediție a Stagiunii de Colecție de la Biblioteca Națională a României se va încheia pe 26 noiembrie, cu evoluția laureaților ediției a IX a a Concursului „Drumul spre celebritate”, competiție internațională de valoare, care se va desfășura în curând la Palatul Mogoșoaia.

Accesul la toate cele șapte manifestări va fi liber.

Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri, artiști și expoziții sonore vor fi Raluca Bucinschi și Sebastian Crăciun.

 

Mai multe amănunte pe: www.ucimr.ro și pe pagina de Facebook.com/UCIMR

 

Organizatori: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din Romnânia

Co–organizator: Biblioteca Națională a României

Proiect co-finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale și Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: ExcesMusic, prin programul Oportunități la tine acasă și Asociația Pro Valores

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.