Păsările se adaptează pentru a supravieţui traficului auto

Unele specii de păsări se adaptează mediului modificat de om nu numai din punct de vedere al comportamentului, ci şi morfologic: un studiu recent arată că rândunelele cu fruntea albă – o specie americană de păsări – au aripile tot mai scurte, ceea ce le-ar putea ajuta să evite coliziunile cu maşinile de pe şosele.

În SUA, 80 de milioane de păsări cad victime traficului rutier, în fiecare an.

Rândunelele cu fruntea albă (Petrochelidon pyrrhonota) sunt în mod special vulnerabile, deoarece s-au obişnuit să-şi construiască cuiburile pe podurile de peste şosele.

Charles Brown, un cercetător de la Universitatea Tulsa, SUA, cercetează de 30 de ani problema morţii păsărilor din cauza traficului rutier.

El a observat că numărul păsărilor care mor în acest mod a scăzut constant începând din anii 1980 şi până azi, chiar dacă numărul cuiburilor aşezate în apropierea şoselelor a crescut. A constatat, de asemenea, că păsările moarte aveau aripi mai lungi decât păsările prinse în plase de către specialişti, pentru studiu, şi că, în general, lungimea medie a aripilor păsărilor prinse în plase a scăzut în timp.

Continuarea pe descopera.ro

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.