Paştele catolic, reflectat în programele TVR

Credincioşii romano-catolici din ţara noastră, asemenea celor din întreaga lume, sărbătoresc în noaptea de 30 martie a acestui an Învierea Domnului. TVR reflectă, prin programele sale, această mare sărbătoare, difuzând ediţii speciale şi transmisiuni în direct ale slujbelor bisericeşti din perioada pascală. Emisiunile pot fi urmărite şi online, pe portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro.

Sâmbătă seară, de la ora 21.10, telespectatorii TVR 1 şi TVR HD sunt invitaţi să se alăture credincioşilor din Basilica Sfântului Petru de la Vatican, într-o ediţie specială a emisiunii Credo. Slujba de Înviere din biserica-simbol a lumii catolice este cu atât mai importantă cu cât, în acest an, este oficiată de către noul Suveran Pontif, Sanctitatea Sa Francisc I. În studioul TVR se va afla, alături de moderatorul Titi Dincă, pr. prof. univ. dr. Wilhelm Dancă, decanul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică a Universităţii din Bucureşti, oferind detalii despre fiecare moment al transmisiunii în direct de la Vatican.

De la ora 0.40, TVR 1 difuzează o ediţie best of Profesioniştii, în care realizatoarea Eugenia Vodă îl are ca partener de discuţie pe episcopul greco-catolic de Oradea, P.S. Virgil Bercea.

Credincioşii care vor să trăiască Învierea Domnului împreună cu cei aflaţi la Catedrala Romano-Catolică Sf. Iosif din Bucureşti sunt invitaţi să urmărească programul TVR 3, începând cu ora 22.55, unde, în cadrul unei ediţii speciale Via sacra, este transmisă în direct slujba oficiată de către Înalt Preasfinţitul Părinte Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti al Bisericii Romano-Catolice. Transmisiunea este preluată şi pe TVR HD, în simulcast cu TVR 3, începând cu ora 0.30.

Ziua de duminică, 31 martie, începe, de asemenea, în atmosfera Paştelui. De la ora 10.30, subiectul emisiunii Gustă Transilvania de la TVR 3 este „Paştele multietnic. Transilvania policromă la ceas de sărbătoare a primăverii”. Studioul TVR Cluj le propune telespectatorilor o trecere în revistă a sărbătorilor pascale în mijlocul mai multor comunităţi etnice din Transilvania, precum comunitatea maghiară din Sic şi ţipţerii din Maramureş. Dar, pentru că tot în această perioadă este şi sărbătoarea Pesah-ului (Paştele evreiesc), telespectatorii TVR 3 vor avea ocazia să afle cum este celebrată această zi la Ierusalim, oraşul sfânt. Invitatul special al emisiunii este etnologul Aurel Bodiu.

Tot duminică, atunci când credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele, TVR 2 şi TVR HD transmit în direct, de la Vatican, binecuvântarea apostolică şi mesajul „către Cetate şi către Lume” ale Papei Francisc I, într-o ediţie specială Urbi et orbi, începând cu ora 13.00. De altfel, TVR 2 difuzează în mod tradiţional ceremonia pascală, elementul de noutate constând în faptul că este prima de acest fel oficiată de către noul Suveran Pontif. Transmisiunea directă a acestui eveniment va fi prezentată şi comentată din studio de către Titi Dincă, avându-l ca invitat, din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice, pe preotul profesor univ. dr. Wilhelm Dancă. Pe parcursul emisiunii vor fi angajate două convorbiri telefonice, cu superiorii ordinelor franciscan şi iezuit de la noi din ţară şi vor fi difuzate câteva mini-documentare: „Ordinul iezuiţilor”, „Un oraş în aşteptare”, „Bisericile Sfântului Petru”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.