Patronii IMM: Cerem taierea ajutoarelor sociale si reducerea birocratiei, altfel ne mutam afacerile in alta tara

Intr-o conferinta care a avut loc luni, patronii de intreprinderi mici si mijlocii si-au expus punctul de vedere cu privire la cele mai acute probleme ale mediului de afaceri romaneasc. Patronii IMM-urilor sunt afectati de lipsa fortei de munca, dar si de birocratia infernala, dar propun Executivului cateva masuri practice, ce pot salva afacerile si, implicit, economia nationala.

Presedintele Consilului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu, a enumerat in conferinta sustinuta, factorii principali care afecteaza dezvoltarea mediului de afaceri din Romania.

Concret, Jianu este de parere ca Executivul trebuie sa aduca personal strain din afara UE sa lucreze pe piata din Romania, sa taie ajutoarele sociale si sa implementeze un program de repatriere a lucratorilor romani din alte state UE, pe fonduri europene.

Iata explicatiile detaliate ale presedintelui CNIPMMR

Lucratori straini din afara UE, fara limite: „Vrem eliminarea contingentelor, nu intelegem de ce exista acestea”. In anul 2018 Guvernul permite aducerea in Romania a unui numar maxim de 7.000 de lucratori din statele terte, pentru toata economia romaneasca.

Taierea prestatiilor sociale pentru romanii apti de munca: „Vedem un soi de continua cu privire la modificarile legislative asupra celor care sunt apti de munca, dar primesc prestatii sociale. De ce nu se fac? Aici, de fapt, e marele semn de intrebare. Poate ca exista un interes politic. Deci ministrul de Finante sa nu ne mai ca le face. Pur si simplu sa le faca! La urmatoarea sedinta de guvern sa puna in practica acest lucru.”

Program de repatriere a lucratorilor romani din alte state UE, pe fonduri europene: „Noi am trimis catre Guvern un program care sa fie finantat prin Programul Operational Capital Uman, cu fonduri europene, intitulat . Acesta ar fi similar programului Diaspora Start-up (adresat intreprinzatorilor), dar acesta s-ar adresa angajatilor.

Ne propunem sa aducem in tara 100.000 de lucratori romani care sa primeasca o prima de relocare – te muti din Italia in tara cu familia, primesti o prima de relocare, cu conditia de a te angaja. Iar din fondurile europene, este o subventie la salarii, pe 6-12 luni, acordata firmelor, la nivelul salariului mediu pe economie, cu obligatia ca intreprinzatorul sa pastreze acel loc de munca o perioada similara de timp in plus.”

Antreprenorii ameninta cu relocarea afacerilor in alte state ale UE, in caz ca nu se reduce birocratia

Reprezentantii IMM-urilor si-au exprimat nemultumirea cu privire la birocratia sufocanta ce caracterizeaza tara noastra. Acestia spun ca, daca Executivul nu regleaza situatia, isi vor reloca afacerile in tari precum Estonia, unde acest fenomen este foarte atent controlat.

„Nu trebuie sa avem o abordare in care saracii intreprinzatori abia reusesc sa-si faca un drum in hatisul birocratic, pentru ca avem un pericol mare in fata noastra: daca in ultimii ani, migratia fortei de munca a fost foarte vizibila, in acesti ani riscam ca migratia intreprinzatorilor sa inceeapa sa fie din ce in ce mai vizibila.

In acest moment este foarte simplu sa intri pe internet si sa-ti faci o firma in Estonia, cu rezidenta electronica. Nu e nevoie sa te duci acolo, poti sa traiesti in Romania”, a declarat Florin Jianu.

Sursa: manager.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.