Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Pe fondul disputelor cu SUA, Comisia Europeană îndeamnă la reformarea UE

Publicat: miercuri, 13 iunie 2018

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a îndemnat marţi UE „să-şi ia mai mult destinul în mâini” în faţa unei Americi imprevizibile, cerându-le europenilor să ajungă la o înţelegere asupra reformării zonei euro şi cu privire la dreptul de azil, informează AFP.

Revenind asupra dezastruoasei reuniuni a G7, unde „pentru prima dată din 1945 un preşedinte american nu a văzut interesul strategic în a lucra din greu pentru a se asigura ca Europa să fie dinamică şi unită şi ca relaţia transatlantică să fie solidă”, Timmermans a cerut Uniunii Europene, în faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, să se descurce de una singură.

„Trebuie să avem încredere în capacitatea noastră de a o face, pentru că bazele noastre sunt unele solide”, a declarat el în engleză. Trecând apoi pe germană, Timmermans i-a îndemnat pe liderii europeni să ajungă la un acord asupra unei reforme a zonei euro în timpul summitului UE prevăzut să aibă loc la Bruxelles în perioada 28-29 iunie.

„Summitul din iunie este momentul în care ideile şi voinţa politică trebuie în sfârşit să fie puse în aplicare prin decizii şi fapte concrete”, a spus el, invocând transformarea Mecanismului European de Stabilitate (MES), însărcinat să supervizeze împrumuturile către statele membre în dificultate, cum este Grecia, şi un fel de „Fond Monetar European”.

Timmermans a cerut de asemenea „progrese asupra sistemului european de garantare a depozitelor”, subiect delicat pentru germani, care sunt în continuare îngrijoraţi de mutualizarea riscurilor bancare în UE. Ei se tem că vor trebui să plătească, în caz de faliment, pentru băncile din sud, în special italiene, pe care le consideră prost administrate.

Încheindu-şi discursul în franceză pentru a vorbi despre migraţie, Timmermans a îndemnat „şefii de stat şi de guvern să se aplece serios asupra problemei (Regulamentului) Dublin şi să schiţeze orientările necesare pentru a ajunge la soluţii echilibrate, care să aibă susţinerea tuturor, şi care să fie soluţii solide şi durabile, fondate pe valorile noastre comune”.

În faţa divergenţelor persistente dintre ţările membre, un progres pare cu toate acestea improbabil în timpul viitorului summit al UE, care a fost totuşi prezentat drept unul crucial pentru deblocarea reformei Regulamentului Dublin, legislaţia care desemnează ce ţară este responsabilă de o cerere de azil şi care a devenit, în opinia generală, unul învechit.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=99162

Publicat de la data iun. 13 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

26 ianuarie 2020, 21:15
 

ENE
Noros
2°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 3°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 74%
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:41
Apus: 17:16
Prognoza 27 ianuarie 2020
Zi
 

NNE
Precipitaţii
7°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

VSV
Predominant înnourat cu precipitaţii
2°C
Vânt: 4 km/h VSV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 258.652 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team