Pe Malul Lacului (On the lake) by Remus CERNAT (47)

 

EXCLUSIVITATE

Era odată ca niciodată o fetită frumoasă care trecea pe nesimțite cu cei 16 ani ai săi de la statutul de fetiţă la cel de fată, rămânând totuși fetiţa răsfăţată a mamei (fără tată) ce o copleşea cu îmbrăţişări, pupături, cadouri, şi mai ales tone de grijă! Însă  educaţia ei aleasă şi diversă (dansa, picta, cânta, recita, juca tenis) împreună cu spiritul ei iscoditor şi avalanşa de informaţii de pe internet  îi dădeau o aură de maturitate proprie fetelor mai mari…

Şi cum stătea ea pe  marginea lacului, vorbind cu fluturaşii: “ Ooh fluturaşii mei dragi ce-aş  vrea să fiu şi eu aşa frumos colorată ca voi şi să pot zbura, dar nu chiar aşa din floare–n floare, una singură mi-ar ajunge“, cu păpădiile: “Ooh păpădiilor, aşa puternice şi totuşi aşa sensibile, aş vrea să mă las şi eu purtată de vânt fără griji ca voi”, şi cu broscuţele: “Ooh broscoii mei simpatici şi caraghioşi, câte pocitanii râioase ca voi trebuie să sărut până apare un Prinţ ca în povești!?” apăru deodată un peştişor strălucitor! “Ooh ce peştişor interesant, luminos, ce păcat că nu eşti peştişorul de aur ca să-mi îndeplineşti  trei dorinţe! Tu pari a fi peştişorul de argint; poţi îndeplini dorinţe? – Eu nu pot îndeplini dorinţe însă pot da sfaturi care împlinesc dorinţele!

Ei, de sfaturi sunt sătulă, n-am nevoie de sfaturi, mai aştept, poate vine peştişorul de aur!- Bine, scumpa mea, succes!“ Şi plecând peştişorul strălucitor lăsă în urma lui, aproape de mal, un pandantiv de aur în formă de taur pe care scria M 6:33 şi o brăţară sub formă de cruce cu diamante! Fermecată de frumuseţea şi strălucirea  cadourilor, alergă în grabă la mamă ca să-i desluşească  mesajul peştişorului, dar mama nu se pricepu şi merseră împreună la preotul satului.

“Sărumâna părinte, fiica mea a întâlnit pe mal un peştişor  de argint vorbitor care  i-a făcut aceste minunate cadouri şi vrem să ştim, fata mea insistă, dacă e vreun mesaj ascuns

– Oh dragele mele, mă bucur că aţi venit la mine, păcat că Biserica noastră Ortodoxă nu crede în basme şi superstiţii populare, dar dacă totuşi aţi venit până aici aş putea să încerc o tâlcuire: Uite, tăuraşul ăsta de aur ar putea fi un bărbat,  frumos şi bogat  de tip taur comunal  de care fiica ta extrem de pretențioasă  va avea nevoie ca să fie fericită, iar crucea cu diamante înseamnă că bărbatul acesta puternic înduhovnicit va face multă milostenie Bisericii și oamenilor nevoiași, iar peștișorul de argint era de fapt Îngerul tău păzitor şi nu era din argint era din platină, acoperit cu zale din platină. Voia să te călăuzească acum la început de drum pe calea cea dreaptă.

M 6:33 înseamnă Evanghelia  după Matei Capitolul 6 versetul  33Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate celelalte se vor adăuga vouă.

Căci fără rugăciune, spovedanie, duminica la Sfânta Liturghie şi restul rânduielilor bisericeşti, fiica ta, avidă de nou, scump și mult cum ai educat-o, şi tu şi internetul, va încerca vreo 300 de bărbați până o să găsească  unul mai de Doamne ajută …şi nu e sigur că va rămâne cu el… iar tu vezi cât de greu e într-o familie fără soţ/tată! Dumnezeu să vă  binecuvânteze fiicele mele!”

(Lista interpretărilor și metaforelor rămâne deschisă)

Remus Cernat – actor, regizor, scenarist și cum sunt ortodox practicant, naționalist (în sensul că-mi iubesc nația, limba, tradițiile, țara, fără să intru în nici un partid de profil) e limpede că nu fac parte din nici o gașcă!

Deci, nu o să mă vedeți la televizor în nici un serial sau emisiune spălătoare de creier, generatoare de confuzie și zavistie, rămânând totuși în zona artelor (profesor de tango argentinian, de fitness, coregraf, cochetez cu pictura, sculptura și arta vizuală pop art.

De asemenea, sunt și colecționar de artă și expert în imobiliare, iar când am un finanțator mai pun în scenă câte o piesă de teatru, un filmuleț de scurt metraj, o docu-drama, lucruri mărunte… aparent, până aflăm că toate au Morala Ortodoxă! Şi atunci nu mai sunt mărunte!

 

 

De fapt, cred că asta e singura mea calitate notabilă. Consider că arta (de orice gen) fără Morală Creştină e total inutilă! În cel mai fericit caz!… căci, în general, e nocivă, dar pentru că e atât de vicleană şi subtilă trece ca fiind “elitistă”! E aşa ca satana care vrea să ne convingă că nu există! Cum la fel de nocive au fost Renaşterea şi Iluminismul, aceste ferestre Overton pentru urgiile de azi! Să scoţi tu pe  Dumnezeu, Făcătorul Cerului şi al Pământului, din centrul existenţei umane şi să bagi omul, această râmă târâtoare şi neputincioasă (care suntem cu toţii) e o prostie infinită! Dezvoltăm altădată!

Ca pictor-sculptor-artist vizual Pop Art sunt amator. Iau câteva elemente (4, 5 până la 30), pe unele le construiesc de la zero, pe altele puțin începute, dar pe absolut toate le prelucrez, le asamblez și le pun într-o relație până obțin metafora dorită. Sper să schimb un pic din șirul clipelor la fel, mai ales că am presărat pe ici-pe colo și niște versuri şi câte o povestioară.

… apropo, cei care căutați artă progresistă, new age, dadaistă, abstractă etc. o să vă plictisiți de Moarte! Nu mă pricep şi nu înţeleg arta nefigurativă. Fascicole infime de erotism? Posibil, dar în cantitaţi neglijabile, căci vorba creștinului: „Frumoasă e lucrarea Ta, Doamne !” Am fost şi eu odată demult, în precambrian, dansator exotic. Glumesc, nu există precambrian şi nici o altă era geologică, lumea are 7500 şi ceva de ani de la Facere! Bulversaţi? Mă bucur, un motiv în plus să mă urmăriţi căci acum sunt omul LUI!  Amin!

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.