Pe urmele unui dezastru ecologic: Rezervația naturală Cheile Lăpușului

La sfârșitul săptămânii, am ajuns în Cheile Lăpușului, un loc renumit, până mai ieri, nu doar pentru frumusețea lui, ci și pentru bogăția în pește, în special scobar. În rezervația naturală de aici, fuseseră observate, după o absență de mai bine de o sută de ani, câteva familii de castor. De toate acestea s-a ales praful, după ce apele pline cu metale grele dintr-o fostă galerie de mină din Băiuț s-au revărsat în Lăpuș, săptămâna trecută, distrugând aproape toată populația de pește. Păsările și animalele, care depind de pește își vor căuta (dacă vor găsi) un alt loc în care să supraviețuiască.

Dezastrul ecologic de pe râul Lăpuș nu este rezultatul unui accident nefericit, ci al lipsei de responsabilitate și implicare al autorităților centrale și locale în gestionarea unei probleme istorice pentru România – cea a închiderii și ecologizării siturilor contaminate rămase de pe urma fostelor exploatări miniere, petroliere, a fabricilor și uzinelor de stat. Conform Strategiei Naționale și a Planului de Acțiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate, elaborat în 2015, aprobat prin HG 683/2015, dar nepus în aplicare, în România avem 1.393 de situri contaminate și potențial contaminte.

Practic, e vorba de aproape 1.400 de bombe care ticăie în așteptarea exploziei, fiind doar o problemă de timp până când vor exploda, una după alta, cu distrugeri cel puțin la fel de mari pentru mediu și sănătatea oamenilor, ca cele de pe Lăpuș. Conform aceleiași Strategii, pentru a rezolva această problemă până în anul 2050, este nevoie de investiții totale de peste 8,4 miliarde de euro.

Încă înainte de dezastrul din Cheile Lăpușului, împreună cu colegii din USR am început documentarea și demersurile pentru modificarea legii, astfel încât să poată fi accesate fonduri europene special destinate unor asemenea operațiuni de ecologizare.

Dacă nu vom reuși să-i convingem cu argumente pe guvernanți că rezolvarea problemei nu mai suportă amânare, sper să obținem sprijinul vostru pentru a-i determina să ia măsuri. Sunt convins că și voi vă doriți o Românie mai curată, din toate punctele de vedere, și o Românie în care dreptul constituțional la un mediu sănătos să fie respectat.

 

Mihai Goțiu

VIDEO: Claudiu Tamaș

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.