Penal Constituțional. Monstrul executiv și libertatea de-a ”fura cu legea”

E împotriva oricărei reguli de gestiune a unui text jurnalistic – să lași la final ”știrea” în sine – dar sper că demonstrația de până la ea are o mare savoare. Nu poți formula din prima ce urmează, fără un mic inventar a faptelor care tocmai se întâmplă. Așadar :

0), Curtea Constituțională a României (CCR) a admis luni, 27 februarie 2017, într-o decizie istorică și cu consecințe istorice, sesizarea cetățeanului Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu, 65 de ani, urmărit penal, președinte al Senatului României, copreședinte al ALDE, partid care asigură majoritatea parlamentară partidului de guvernământ PSD, privind un conflict instituțional între Direcția Națională Anticorupție și Guvernul României.

CCR emite această formulare care, în anii care vor urma, ar putea face diferența dintre responsabilitatea decidentului pus cu mandat, și IMUNITATEA de facto nu doar pentru membrii legislativului, ci și ai executivului. Formularea sună, literă cu literă, așa :

”…sub aspectul controlului asupra legalității/constituționalității ordonanțelor de urgență ale Guvernului (atât sub aspectul procedurii de adoptare, cât și al conținutului normativ), singura autoritate abilitată să efectueze această verificare este Curtea Constituțională, nicio altă instituție publică neavând competența materială în acest domeniu.

Cheia 1 : cuvântul magic aici este cel subliniat : ”legalității” – și asta dintr-un motiv simplu : CCR nu are organe de anchetă și nici nu poate interveni să verifice caracterul penal al deciziilor pe care un guvern le ia : cel mult, poate fi sesizată de Avocatul Poporului în privința unei prezumtive neconstituționalități ale actului care devine Lege (Ordonanța de Urgență), dar cine poate ști mai bine cum NU acționează Avocatul Poporului decât actualul șef al CCR, dl. Valer Dorneanu, pus, intempestiv, interimar la Avocatul Poporului, la încercarea de puci din 2012?

Azi, marți, 28 februarie, optimiștii statului liberal autentic mai speră în Motivarea Curții și în lămurirea formulării, astfel încât decidenții Penali să ajungă pe mâna procutorilor, și nu a abstracțiunile CCR – anume că va explica ce anume înțeleg cele 9 zeități din CCR prin ”legalitate” :

eu nu mă număr printre acești optimiști așa că, în timp ce mă rog la Stăpânul Timpului (adică al succesiunii temporale și al cronologiei după care documentele oficiale ale României ajung la Monitorul Oficial) mă aventurez să comitem noi o fericită greșeală,

și scriu exemplele de mai jos: ”răotățile” (cum le numește cronicarul) care colcăie în cutiuța pe care ieri a zornăit-o la urechile noastre Curtea Constituțională a României.

Pornim în demersul nostru de la ”marfa clientului” (imagini și mailuri oficiale) , cu mici dovezi cronologice  privind ce se întâmplă de ceva vreme – chiar vremea de la care, având un guvern cu 70% putere, trebuie relansată DEZVOLTAREA României – ca să oferim cititorului ”știrea” și o mică idee de ce-l așteaptă pe-acest picior de plai.

Cristian GROSU

Integral pe cursdeguvernare.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.