Pensii Pilonul II: Cat raman comisioanele?

De peste doua luni de zile, de cand ministrul desemnat la Finante, Ionut Misa, a declarat ca Guvernul va renunta la Pilonul II de pensii, romanii nu stiu ce se va intampla cu banii lor.

Chiar daca ulterior, Ministrul Mihai Tudose a anuntat ca in planul de guvernare nu este prevazut asa ceva, efectele economice nu au intarziat sa apara, investitorii de pe bursa au reactionat, toti indicii inregistrand valori pe minus.

Citeste si: Noul premier il contrazice pe Ministrul desemnat la Finante: Nu se desfiinteaza Pilonul II de Pensii

Pilonul II – am declarat cu totii ca nu ne atingem de el. Banii raman acolo„, a declarat Tudose, la „Ora prim-ministrului”, unde a fost convocat de PNL sa prezinte situatia economiei romanesti.

O alta problema. Comisioanele din Pilonul II de Pensii

Ministrul Finantelor este de parere ca acesti bani ar trebui sa vina in pensiile romanilor si nu in conturile firmelor de management.

Preocuparea mea este legata de comisionul mare pe care il percep firmele de management si de modul in care se realizeaza perceperea acestui comision. In practica financiara, ideea in care un comision este perceput fara a face ceva. Practic la nivelul Pilonului II de pensii, daca intra 100 lei contributie la nivelul pilonului II de pensii, din pilonul I trec 100 lei in pilonul II, din banii mei pe care i-am platit ca si contributii, firmele de management care administreaza pilonul II de pensii iau astazi 2,5% din start din acesti bani fara a realiza efectiv o activitate, ulterior cu suma ramasa de 97,5 lei o plaseaza pe piata si o investesc, folosindu-si experienta, si ulterior mai incaseaza inca un comision din acest castig„, a declarat ministrul Finantelor, Ionut Misa, in cadrul unei emisiuni TV.

„Astazi, acest comision nu stiu daca isi mai are ratiunea”

Referitor la declaratiile facute de Ionut Misa, ministrul Finantelor Publice, in legatura cu perceperea comisioanelor in Pilonul II de pensii, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a transmis cateva precizari.

Potrivit calculelor APAPR realizate pe baza informatiilor publice, in ultimele 12 luni pentru care exista date (iunie 2016 – iunie 2017), comisionul mediu perceput in cadrul Pilonului II a fost de 0,98% din activul net. In aceeasi perioada (iunie 2016 – iunie 2017), randamentul mediu net al tuturor fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de 7,38%„.

Mai multe informatii gasesti aici: Clarificari APAPR cu privire la comisioanele din Pilonul II de pensii

 

Sursa: FinZoom

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.