Pentru prima dată, un vas Greenpeace acostează în România

În perioada 18-20 martie, unul dintre vapoarele Greenpeace, Arctic Sunrise, va acosta în portul Constanţa, demarând un tur la nivel european, în cadrul campaniei pentru revizuirea politicii comune de pescuit.

Vaporul va acosta in nouă tari, incepand cu Romania, fiind prima oara cand un vapor Greenpeace acosteaza la noi.

Despre Fundația Greenpeace CEE România

Greenpeace este o organizaţie internaţională independentă, prezentă în peste 40 de ţări din întreaga lume, care acţionează pentru a schimba atitudini şi comportamente, pentru a proteja şi conserva mediul înconjurător şi pentru a promova pacea. În România, Greenpeace derulează următoarele campanii: protejarea pădurilor, lupta împotriva energiei nucleare, promovarea energiei regenerabile, politica comună de pescuit, agricultura sustenabilă, Roșia Montană.

Greenpeace derulează o campanie la nivel european, pentru reformarea Politicii Comune de Pescuit, încurajarea pescuitului sustenabil și, implicit, a pescarilor de coastă. Mesajul campaniei va fi promovat cu ajutorul vasului Greenpeace, Arctic Sunrise, care, în perioada 18 martie – 6 iulie 2013 va realiza un tur european de promovare a campaniei și de conștientizare la nivel public.

Vasul Arctic Sunrise va acosta în 18 porturi europene, din următoarele nouă țări: România, Bulgaria, Grecia, Croația, Slovenia, Italia, Spania, Franța și Marea Britanie.

Vasul Greenpeace Arctic Sunrise va ajunge în România pe 18 martie, la Constanța, în portul Constanța, poarta 1, dana pentru pasageri, unde se vor
organiza o serie de evenimente: conferință de presă, tur ghidat, expoziție foto.

Despre Arctic Sunrise

Este un spărgător de gheață, care inițial a fost folosit la vânarea focilor. Cândva, Greenpeace a avut chiar o confruntare cu nava, pe când aceasta livra echipamente pentru construirea unui aeroport într-un habitat al pinguinilor din Antarctica. Greenpeace a achiziționat-o în 1995, acum folosind-o în expediții polare, dar și în Congo și bazinul Amazonului. A fost construit în Norvegia, în 1975, are o lungime de 49,62 m și o lățime de 11,5 m, putând avea un echipaj de 37 de persoane.

La acest eveniment – premieră în România – sunt invitaţi și reprezentanți ai Ministerului Apelor și Pădurilor, autoritățile locale, și reprezentanți ai asociațiilor de pescari de coastă și ai comunității științifice.

Agenda evenimentului:

Luni, 18 martie, 16:00-17:00:
Conferință de presă, pe vas:
– Politica Comună de Pescuit;
– Campania Greenpeace și turul vaporului Arctic Sunrise în Europa;
– Poziția Ministerului Apelor și Pădurilor față de modificările preconizate în legătură cu PCP;

Speakeri: Nina Thuellen, coordonator internațional
PCP, Katalin Rodics, coordonator PCP regiunea
CEE, Doina Danciu, coordonator de campanii, Greenpeace Romania.

17:00-17:30: Vizitarea Arctic Sunrise
17:30-18:30: Vizita unui grup de elevi pe vas

Marți, 19 martie, 10:00-19:00: Vizită public

Miercuri, 20 martie, 10:00 – 17:00: Vizită public

Despre Politica Comună de Pescuit
Politica Comună în domeniului Pescuitului (PCP) este un set de reguli care guvernează flotele de pescuit din toate țările UE, indiferent de locațiile în care acestea pescuiesc. Aceasta stabilește cine poate pescui, ceea ce se poate pescui, unde și pentru cât timp. Ea ar trebui să asigure un pescuit ecologic durabil și să sprijine mijloacele de subzistență ale pescarilor. Dar PCP-ul este defectuos. O revizuire completă, care are loc o dată la zece ani, tocmai a început. Aceasta este ultima șansă de a salva mările noastre. Zonele pentru pescuit ale Europei, cele mai mari din lume, au fost cândva, de asemenea, și printre cele mai productive din lume, dar 40 de ani de pescuit nedurabil în cadrul Politicii Comune în domeniul Pescuitului a dus la o epuizare gravă a stocurilor d e pește și la degradarea habitatelor marine, inclusiv a siturilor presupuse a fi protejate de legislația de mediu a UE.

În iulie 2011, Comisia Europeană a publicat planul său de reformare o dată la un deceniu a Politicii Comune în domeniul Pescuitului, propunând măsuri care nu evită pe termen scurt o catastrofă de mediu și socio-economică. Reforma va fi, probabil, ultima șansă pentru a opri colapsul populațiilor de pești europene și dispariția inevitabilă a sectorului de pescuit al UE.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.