Percheziţii la suspecţi de fraude informatice

Aparatură pentru clonarea cardurilor bancare, peste 140 de carduri bancare, zeci de telefoane mobile şi laptopuri, peste 43.000 de euro și aproape 10.000 de lei au fost ridicați în urma celor 37 de percheziţii domiciliare desfășurate, în această dimineaţă, în Oradea şi Iaşi.

În urma perchezițiilor efectuate, în această dimineață, de polițiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea pentru destructurarea unei grupări specializate în skimming şi fals de monedă au fost ridicate patru dispozitive artizanale de citit PIN-uri sau CIP – uri de pe carduri, un dispozitiv skimmer și 146 de carduri inscripţionate sau blank-uri.

De asemenea, au fost ridicate 28 de laptopuri, şase tablete PC, trei unităţi centrale de calculator, 45 de telefoane mobile, 22 de cartele telefonice, 270 de suporţi optici de stocare a datelor de tip DVD şi CD, altă aparatură electronică folosită pentru clonarea cardurilor bancare, 43.650 euro şi 9.500 lei.

La finalizarea percheziţiilor domiciliare, 22 de suspecţi au fost conduşi la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea pentru audieri, urmând ca la finalizarea acestora să fie propuse măsuri preventive.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din I.G.P.R. şi al D.I.P.I..

Reamintim faptul că, grupul infracţional, format din 26 persoane, a fost iniţiat, constituit şi coordonat de doi bărbaţi, de 33 şi 37 de ani, ambii din Oradea, aceştia impunând fiecărui membru un rol bine stabilit în cadrul grupării.

O parte din membrii grupării infracţionale sunt suspectaţi că, în perioada 2012 – 2013, au obţinut, prin metode frauduloase, conturi bancare valide aparţinând unor cetăţeni străini. Respectivele conturi au fost transmise altor membrii ai grupării, care deţineau echipamente hardware şi software cu ajutorul cărora au falsificat instrumentele de plată electronică.

Ulterior, cei în cauză sunt bănuiţi că s-au deplasat atât pe teritoriul României, cât şi în diverse state din cadrul Uniunii Europene şi au pus în circulaţie cardurile bancare astfel falsificate, în diverse magazine de lux, de unde au achiziţionat produse electronice, parfumuri, bijuterii, îmbracăminte, ceasuri şi alte bunuri.

Produsele de lux erau fie valorificate în Uniunea Europeană, fie trimise în România către alte persoane care le comercializau. Banii obţinuţi în urma valorificării produselor în străinătate erau trimişi în ţară şi împărţiţi între membrii grupării, în funcţie de rolul fiecăruia.

De asemenea, membrii grupării infracţionale sunt suspectaţi că au fost implicaţi şi în activităţi de skimming pe teritoriul Uniunii Europene, respectiv montarea de aparatură electronică pe bancomate în vederea copierii datelor de identificare ale cardurilor bancare, în retrageri frauduloase de monetar, falsificarea de cărţi de identitate, punerea în circulaţie de valută falsă şi spălare de bani.

Pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a grupării, poliţiştii B.C.C.O. Oradea şi procurorii D.I.I.C.O.T. au cooperat în cauză cu autorităţile judiciare din Olanda, Ungaria şi Cehia.

Valoarea prejudiciului estimat, până în prezent, în cauză este de aproximativ 300.000 euro.

Cei în cauză sunt cercetaţi pentru iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat, respectiv aderare la un astfel de grup şi sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, în vederea comiterii unor infracţiuni grave, falsificare a instrumentelor de plată electronică, punerea în circulaţie, în orice mod, a instrumentelor de plată electronică falsificate, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, transmiterea neautorizată către altă persoană a oricăror date de identificare în vederea efectuării unor operaţiuni cu instrumente de plată electronică false, transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic, accesul fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, falsificare de monedă şi punerea în circulaţie de monedă contrafacută.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.