Performanța Pilonului II de pensii, recunoscută pe plan internațional

Două studii realizate independent și publicate recent de către BetterFinance (Federația Europeană a Investitorilor și Utilizatorilor de Produse Financiare) și OECD (organizația mondială a statelor dezvoltate) situează Pilonul II din România în topul performanței financiare în administrarea fondurilor de pensii private la nivel european.

La zece ani de la înființarea Pilonului II de Pensii în România, analize și studii independente confirmă performanța fondurilor de pensii private obligatorii.
Astfel, raportul BetterFinance „The Real Return 2017” situează Pilonul II din România pe primul loc în cadrul unui panel de 15 state membre UE, pentru al treilea an consecutiv: „Cele mai bune rezultate obținute de fonduri de pensii private au fost înregistrate în România, cu un randament real solid de +5,3% pe o perioadă de (doar) 9 ani”, notează raportul (pagina 63), care face referire la randamentul real (ajustat cu inflația și toate comisioanele percepute).
Pe de altă parte, potrivit raportului OECD „Pension Markets in Focus 2017” privind performanțele sistemelor de pensii din întreaga lume, pe durata ultimilor 10 ani, fondurile de Pilon II din România s-au situat pe locul al doilea dintre cele 38 de state europene analizate, cu un randament real, (ajustat cu inflația, nu și cu comisioanele), de 6,8% (medie anualizată), fiind depășite doar de fondurile similare din Croația.
La sfârșitul lunii septembrie 2017 existau în România 7 milioane de participanți la fondurile de pensii Pilon II, sumă cumulată în conturile lor fiind de 38 de miliarde de lei, iar câștigul total fiind de peste 7 miliarde de lei. Valoarea medie a unui cont este de 5.500 de lei, în condițiile în care peste un milion de participanți au peste 10.000 de lei în contul personal.
Fondurile de pensii din statele dezvoltate (membre OECD) depăsesc nivelul de 38 de mii de miliarde de dolari, din care cele din SUA controlează 66%. În tări precum Danemarca, Olanda, Elveția sau Canada, fondurile de pensii depăsesc PIB-ul statelor respective-pentru comparație, în România Pilonul II reprezintă doar puțin peste 4% din PIB, după 10 ani de acumulare. Fondurile private de pensii au apărut ca răspuns la problemele financiare ale sistemelor publice, care în multe tări nu mai reușesc să asigure venituri decente pensionarilor.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.