Peru, ţara care a avut curajul să spună NU organismelor modificate genetic

Peru este singura ţară din America Latină care a interzis complet cultivarea OMG pe teritoriul ei. Administraţia statului Peru şi-a asumat sarcina de a-şi proteja proprii cetăţeni, dar şi pe aceia din ţările în care se exportă produse alimentare.

Astfel, din decembrie 2012, Peru a impementat cu succes un moratoriu de 10 ani în privinţa OMG-urilor. Legea spune că OMG pot fi testate în condiţii de laborator, dar nu mai pot fi plantate, iar seminţele de acest fel nu mai pot intra în ţară, relatează Csmonitor.com.

  • Ce se întâmplă în Lima, Peru?

Sunt multe alimentele pe care şeful unui restaurant din Lima, Pedro Miguel Schiaffino, nu le mănâncă. Restaurantul său este specializat în mâncăruri originale amazoniene, ca de exemplu, un peşte de apă dulce de 300 kg sau un fruct mai puţin cunoscut, poreclit “ghiulea”, având un gust asemănător unui amestec între guava, nucă de cocos şi pepene galben. Dar acum un an, domnul Schiaffano a încetat să mai mănânce roşii din supermarket.

Chiar dacă Peru este locul de baştină al roşiilor, este foarte dificil să găseşti pe piaţă altceva decât roşiile perfect rotunde din supermarketuri şi Schiaffino spune că acest lucru îl îngrijorează.

Agricultorii folosesc din ce în ce mai mult OMG deoarece produsele devin mai rezistente la boli.

Peru a fost leagănul Imperiului Incaş, iar astăzi este locul de provenienţă al multor recolte indigene americane. Are 400 de varietăţi de cartofi şi o geografie care permite fermierilor să cultive aproape orice. De asemenea, este singura ţară din America Latină care a interzis cultivarea OMG pe o perioadă de 10 ani. Principala intenţie, spune Schiffiano, a fost aceea de a proteja biodiversitatea statului Peru.

Antonietta Gutierrez, biolog la Universitatea Naţională de Agricultură din Peru ne spune:  “Acesta este o lege în favoarea biosecurităţii. Ideea este că trebuie să fie o cale responsabilă de a folosi tehnologiile pentru ca acestea să nu distrugă ceea ce avem deja şi de asemenea, să ajute la dezvoltarea resurselor”.

Detalii pe Financiarul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.