Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Pesimism pe piața forței de muncă pentru 2018

Publicat: joi, 07 decembrie 2017

Schimbările legislative în materie de salarizare, impozitare și contribuții anunțate pentru începutul anului viitor îi fac pe angajații români să nu mai fie la fel de optimiști în privința viitorului lor pe piața muncii.

Impreună cu elemente percepute a fi negative, specifice companiilor pentru care lucrează, aceste schimbări îi determină pe angajați să se aștepte la un an cu mai multă muncă depusă, mai mult stres și mai puțini bani.

Perspectivele și asteptările profesionale pentru anul 2018 se regăsesc înIndicele UNDELUCRAM de încredere în piața muncii din România, care înregistrează o valoare de 37.60 pentru luna noiembrie a acestui an.

O valoare sub 50, care reprezintă zona neutră, sugerează o perspectivă mai degrabă pesimistă a angajaților asupra condițiilor generale de pe piața muncii, dar și din interiorul companiilor pentru care lucrează.

Cariere noi la început de an

Potrivit răspunsurilor oferite în cadrul sondajului efectuat de Undelucram.ro, cea mai mare platformă dedicată angajaților din România, anul 2018 va aduce o migrare masivă a forței de muncă între companiile care își desfașoară activitatea în România.

Nu mai puțin de 60% dintre respondenți au spus ca își doresc să își schimbe locul de muncă în anul care urmează. Deciziile de a părăsi actualul loc de muncă par a fi voluntare, având în vedere că 48.3% dintre angajați nu se tem că vor fi concediați în următoarele șase luni.

Pentru a putea face cu succes pasul către un alt loc de muncă în anul care urmează, 61.86% dintre participanți au spus că sunt dispuși să participe la cursuri de specializare. 40.9% dintre respondenții sondajului și-au declarat disponibilitatea de a fi relocați în alt oraș decât cel în care se află acum pentru a începe o nouă carieră.

Chiar și așa, cei mai mulți  participanți la sondaj recunosc faptul că le va fi greu să găsească un loc de muncă potrivit pregătirii și așteptărilor lor. 44.8% consideră că în prezent sunt mult mai puține oportunități de angajare decât erau în urmă cu șase luni.

Venituri mai mici din 2018

Hotărârea angajaților de a căuta noi oportunități în 2018 este alimentată de mai mulți factori care, în opinia lor, le-au afectat și le vor afecta atât veniturile, cât și dezvoltarea profesională.

Pesimismul care se manifestă în rândul forței de muncă este, în primul rând, legat de salariu. 61% dintre angajați nu se așteaptă la niciun fel de mărire a salariului în următoarele șase luni. Aproape 70% dintre aceștia se așteaptă la o evoluție negativă a veniturilor, exprimându-și opinia că trecerea contribuțiilor în sarcina lor le va scădea salariul.

Nici celelalte componente ale venitului nu îi fac pe angajați să se simtă mai încrezători. 52.8% cred că, pe lângă salariile mai mici pe care le vor avea de anul viitor, vor fi afectați și de un bonus în scădere comparat cu cel de anul trecut.

Dacă la sfârșitul lui 2016 angajații plănuiau deja concediile pentru 2017, acum 55.3% dintre ei nu mai fac acest lucru, spunând chiar că se așteaptă să își permită mai puțină relaxare anul viitor.

Mediu de lucru dificil

Pe lângă veniturile mai mici, angajații români spun că și mediul de lucru se degradează treptat. 64% reclamă faptul că pe parcursul ultimelor șase luni volumul de muncă a crescut, pe când sprijinul oferit de companie sau colegi pentru desfășurarea activității a rămas la fel (51%).

Chiar și cu un volum mai mare de muncă, mediul de lucru, procedurile sau eficiența fie au rămas la fel ca și până acum (41.6%), fie s-au înrăutățit (41.8%). Acest lucru conduce la un volum mai mare de stres, resimțit de 64.5% dintre angajați.

În ciuda faptului că în ultimul an au evoluat din punct de vedere profesional în cadrul companiilor pentru care lucrează (56.7%), doar 18.7% consideră că mai pot avansa pe scara ierarhică la actualul loc de muncă.

Elementele menționate mai sus îi fac pe 40.3% dintre angajați să nu mai aibă încredere în viitorul companiilor pentru care lucrează.

Datele furnizate în Indicele UNDELUCRAM de încredere pe piața muncii sunt extrase din sondajul efectuat în mediul online în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie 2017. La întrebări au răspuns 1.318 persoane cu vârste cuprinse între 19 și 45 de ani. Fiecare întrebare a avut trei variante de răspuns.

*

Undelucram.ro este cea mai mare comunitate online a angajaților din România, cu peste 50.000 de membri activi pe platformă și peste 150.000 de evaluări lăsate de utilizatori despre companiile la care lucrează, interviurile de angajare sau ofertele salariale. Platforma pune la dispoziția angajaților materiale pentru dezvoltare profesională precum studii, articole, sondaje, resurse umane și date despre piața locurilor de muncă.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=88536

Publicat de la data dec. 7 2017. Categorii ACTUALITATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

22 februarie 2020, 8:54
 

NE
Noros
3°C
11 km/h
Perceput de temperatură: -1°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 86%
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 7:06
Apus: 17:53
Prognoza 23 februarie 2020
Zi
 

VSV
Înnourat
12°C
Vânt: 11 km/h VSV
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VSV
Predominant senin
7°C
Vânt: 11 km/h VSV
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 266.200 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team