Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Peste 1200 de copii si tineri s-au alaturat campaniei impotriva cyberbullying derulata de Salvati Copiii

Publicat: vineri, 25 august 2017

Organizaţia Salvaţi Copiii a desfăşurat în perioada iunie-august o campanie de conştientizare ce a avut drept scop combaterea şi prevenirea hărţuirii în mediul online, fenomen resimţit într-un procent mai mare de către copiii români, comparativ cu alte ţări europene[1].  

Alina Eremia, ambasadorul Ora de Net, a dat startul campaniei, îndemnându-şi fanii de pe Facebook să trimită mesaje împotriva urii şi a hărţuirii pe Internet, pe care să le expună pe un tricou alb, alături de alte desene sau simboluri, astfel încât rezultatul să fie cât mai creativ şi uşor de însuşit de restul utilizatorilor. Exemplul ei a fost urmat de Mircea Eremia, Andrei Leonte, Ami, Ana Baniciu, Liviu Teodorescu și Mihai Zmenta care au postat, la rândul lor, clipuri video prin care au promovat mesajul campaniei.

În cele două luni de campanie peste 1200 de tineri  s-au înscris în competiţie  pentru a susţine cauza lansată de Salvați Copiii, cei mai mulţi dintre ei trimiţând idei pentru combaterea cyberbullying-ului adresate Alinei Eremia – 598. Aceasta a fost urmată de AMI – 137 şi Liviu Teodorescu -127, iar mesajul susținătorilor Ora de Net a ajuns la peste 220.000 de persoane în mediul online. Fiecare  ambasador a selectat cele mai interesante și creative 20 de mesaje pentru tricouri, acestea urmând a fi produse şi trimise câştigătorilor. Lista acestora poate fi consultată la adresa https://goo.gl/aJ7T44  .

Campania îşi propune să reducă fenomenul de cyberbullying, luând în considerare faptul că anual, un procent semnificativ din apelurile primite la linia de consiliere privesc comportamente de acest gen. În acelaşi timp, statisticile celei mai recente cercetări Salvaţi Copiii pe această temă, menţionează faptul că fenomenul se menţine la cote ridicate, 46% dintre copii declarând că au fost martorii unei situaţii de bullying în grupul de prieteni, iar 69% în mediul online[2].

“Campania #fărăurapenet intră din această toamnă într-o nouă etapă, păstrând acelaşi obiectiv de a elimina hărţuirea pe internet şi de a aduce împreună cât mai multe persoane care îşi doresc să construiască un mediu digital lipsit de pericole pentru copii şi tineri. Vom continua lupta împotriva hărţuirii în mediul online, pentru că lucrurile se pot schimba doar prin implicare constantă şi exemple pozitive pentru copii şi tineri.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii.

„Aş vrea să le mulţumesc în primul rând colegilor mei: Mircea, Andrei, Liviu, Ami, Ana şi Mihai Zmenta pentru că au răspuns provocarii pe care le-am lansat-o şi au mobilizat, prin postările lor video, atât de multe persoane. Le mulţumesc şi tuturor celor care au răspuns apelului nostru şi au trimis mesaje frumoase, de combatere a cyberbullying-ului prin promovarea unui comportament responsabil pe Internet.” a declarat Alina Eremia, ambasador al proiectului Ora de Net.

A doua etapă a campaniei va debuta în această toamnă şi se va adresa cu preponderenţă părinţilor, pentru a aduce în atenţia lor riscurile la care se expun copiii pe internet şi a îi pregăti să răspundă în mod informat oricăror întrebări ar putea primi de la aceştia.

  • Ora de Net (Safer Internet) este un program sprijinit de Comisia Europeană, care cuprinde centre naţionale active în Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiţii de mai mare siguranţă a Internet-ului şi a noilor tehnologii online de către copii.
  • Organizaţia Salvaţi Copiii România a participat la programul de finanţare al Comisiei Europene şi a câştigat licitaţia de proiect, asumându-şi din 2008 rolul de Coordonator naţional.
  • Bullying-ul este în general caracterizat ca un comportament agresiv intenționat care (a) este menit să provoace disconfort sau durere, (b) implică un dezechilibru de putere și tărie între agresor și victimă, și (c) se manifestă repetitiv, regulat (Limber, 2002; Olweus, 1993a; Nansel et al., 2001); Bullying-ul poate lua diverse forme, de la tachinare, zvonuri sau minciuni despre persoana vizată, excluderea dintr-un grup, ameninţare şi până la agresiune fizică. Atunci când acest fenomen se întâmplă prin intermediul dispozitivelor tehnologice acesta poartă denumirea de cyberbullying.

 

[1] Conform cercetării EU KIDS ONLINE II , coordonat de Sonia Livingstone, London School of Economics.

[2] Conform Studiului national privind utilizarea Internetului in familie, realizat de Salvați Copiii, 2016.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=84602

Publicat de la data aug. 25 2017. Categorii EDUCAȚIE, EDUCAȚIE ȘTIINȚĂ și TEHNOLOGIE, ȘTIINȚĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

23 august 2019, 15:10
 

N
Soare
32°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 36°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 37%
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 5
Răsarit: 6:28
Apus: 20:09
Prognoza 24 august 2019
Zi
 

ENE
Parţial însorit
33°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NE
Predominant senin
21°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 23-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 23, 24, 25 august; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : disconfort termic; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: disconfort termicInterval de valabilitate: 23, 24, 25 augustZone afectate: conform textului       În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat, iar local […]

Loto

Horoscop

  • 225.453 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team