Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Peste 2-3 ani, vor rămâne doar 15 banci în România

Publicat: miercuri, 23 octombrie 2013

Piaţa bancară din România se va restructura şi în următorii doi sau trei ani vor rămâne doar 15 bănci, din care 5 – 6 universale, plus o altă categorie de bănci mai mici, dar specializate pe anumite nişe, a declarat directorul general al Băncii Carpatica (BCC), Johan Gabriels.

„Sistemul bancar românesc este într-un proces de restructurare care va continua și în anii următori. Dintre cele peste 40 de bănci prezente pe piața românească, la finele acestui proces probabil că vom regăsi doar 15 bănci, 5 — 6 bănci mari, universale, și o categorie de bănci mai mici, specializate’, a spus Johan Gabriels.

Șeful BCC a declarat că atunci când a venit în România, în 2009, toată lumea îi spunea că piața românească nu poate susține 40 de bănci și că în 2-3 ani vom vedea o reducere a numărului acestora până la 5-10. Cu toate acestea, suntem la 4 ani distanța și încă avem peste 40 de bănci prezente în piață.

„Situația s-a schimbat destul de mult. Acum unele bănci sunt forțate să iasă de pe piața locală în următorii ani pentru a respecta promisiunile făcute de centralele acestor bănci față de UE, FMI, BM sau guvernele locale:, a spus Johan Gabriels.

Directorul general al BCC crede că aceste promisiuni nu vor dispărea și vor accelera procesul de restructurare al sectorului bancar.

„Cred că avem trei stadii aici. În prima faza majoritatea băncilor care s-au decis să plece din România au crezut că dețin o afacere solidă pe care o vor vinde în profit, peste valoarea contabilă. Doi sau trei ani mai târziu aceste bănci au realizat că au supraestimat situația deoarece existau prea multe bănci de vânzare și prea puțini cumpărători pentru nivelul de preț cerut. În schimb, dacă băncile respective ar fi acceptat să-și vândă operațiunile cu un discount de 10-30%, majoritatea lor ar fi fost deja restructurate. Etapa aceasta a fost una de aroganță”, a explicat Johan Gabriels.

În faza a doua, din 2011, realizând că nu găsesc niciun cumpărător pentru ceea ce doresc să vândă, băncile s-au răzgândit și s-au decis să-și vândă afacerea bucată cu bucată. Mai întâi au închis unele sucursale, apoi au redus numărul de angajați pentru ca la final să încerce să-și vândă portofoliile. În opinia lui Gabriels, problema era ca acum numărul de cumpărători potențiali pentru portofoliile băncilor care își doreau ieșirea de pe piață s-a redus față de cei interesați să cumpere integral o bancă. Un astfel de cumpărător potențial trebuia să opereze deja pe piața locală și mai era necesar să fie unul dintre principalii jucători pentru a putea realiza integrarea portofoliilor și, în același timp, să rămână profitabil.

În cea de-a treia faza se poate să vedem unele bănci care sunt nevoite să părăsească piața românească și care nu au reușit să-și vândă operațiunile sau portofoliile, depunându-și licența la Banca Națională pentru a respecta termenele agreate cu UE, FMI, BM sau CE.

„Vorbim despre bănci cu originea în țări precum Grecia, Portugalia, Cipru sau Spania. Nu contează performanța financiară sau dimensiunea bilanțului, ci faptul că România nu reprezintă o piață țintă pentru aceste bănci”, a mai spus Gabriels.

În schimb, pentru băncile românești, România este piața principală și acestea au locul lor în sistemul bancar românesc.

Referindu-se la cele 5-6 bănci mari, universale, ce vor rămâne la finele procesului de restructurare, Gabriels consideră că, pentru a fi profitabile, acestea ar trebui să aibă o cotă de piață de 7-10%. Băncile specializate pot fi chiar mai profitabile pe o anumită nișă decât băncile mari. Pentru aceste bănci flexibilitatea este mai importantă pentru a putea beneficia de pe urma oportunităților din piață așa că a avea un bilanț mai mare sau mai multe active nu este întotdeauna în avantajul acestora.

„Mă aștept ca în următorii ani volumul total de credite să se mențină stabil la nivelul sistemului bancar românesc, dar dacă ne concentrăm atenția asupra volumelor de credite ale anumitor bănci vom observa deplasarea expunerilor dinspre băncile care doresc să iasă de pe piața locală către cele care vor rămâne”, a concluzionat Gabriels.

Banca Comercială Carpatica este o instituție financiară cu sediul central în Sibiu, înființată în 15 iulie 1999, la inițiativa unor oameni de afaceri și a unor reprezentanți ai mai multor societăți private românești și străine. Capitalul băncii este majoritar românesc și acțiunile acesteia sunt listate la Categoria I a Bursei de Valori București.

sursa: bancherul.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=17335

Publicat de la data oct. 23 2013. Categorii Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

19 noiembrie 2019, 13:14
 

N
Noros
15°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 16°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 87%
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 7:17
Apus: 16:45
Prognoza 20 noiembrie 2019
Zi
 

E
Înnourat
16°C
Vânt: 14 km/h E
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

E
Precipitaţii
10°C
Vânt: 14 km/h E
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-11-2019 Ora : 11 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 11:00 si 13:00 In zona : Județul Ialomiţa;Județul Argeş: zona joasă; Se vor semnala : ceață care reduce vizibilitatea local sub 200 m și izolat sub 50 m

Loto

Horoscop

  • 242.077 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team
Gay Cams Livejasmin.com Wpadvanced Newspaper Theme