Peste 2.300 de biblioteci publice faciliteaza accesul romanilor la … “shopping” online

31% dintre utilizatorii bibliotecilor din mediul rural si urban mic au declarat ca fac cumparaturi online, potrivit unui studiu Biblionet. Mai mult, peste 75% dintre ei sunt alfabetizati digital, respectiv stiu sa utilizeze un calculator si sa caute informatii pe Internet. Cu toate acestea, peste 40% dintre participantii la studiu au declarat ca nu au folosit niciodata Internetul.

Studiul a fost realizat de Cult Market Research, pentru Fundatia IREX Romania, in perioada august – septembrie a.c.. Esantionul a inclus 3.000 de respondenti din mediul rural si urban mic, la nivel national, care folosesc serviciile bibliotecilor din programul Biblionet, o initiativa a Fundatiei Bill & Melinda Gates, se arata intr-un comunicat citat de NoCash.

“In bibliotecile publice si cu ajutorul a zeci de organizatii partenere Biblionet, mii de oameni din toata tara primesc gratuit instructiuni despre benfeciile internetului si sunt ajutati sa ia legatura cu cei apropiati, sa caute produse online sau chiar sa-si lanseze propriile bloguri. Ultimele statistici ne-au aratat ca peste 9.000 de persoane si-au gasit un loc de munca folosind internetul din biblioteca si participand la cursuri de resurse umane organizate in acelasi spatiu, iar peste 500.000 de romani au intrat pentru prima data pe internet intr-o biblioteca publica. Sunt statistici care arata ca interesul pentru tehnologie creste de la un an la altul, ca accesul la informatie si instruire devin tot mai importante si ca in Romania anului 2013, a fi integrat social si cetatean responsabil inseamna a fi alfabetizat digital. Peste 2.300 de biblioteci publice din Romania si zeci de mii din toata Europa sunt dovada vie a faptului ca tehnologia este un factor de insertie sociala si ca acestea pot ajuta oamenii sa dobandeasca competente digitale pentru a-si imbunatati viata”, a declarat Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet si Campionul Digital al Romaniei la Comisia Europeana.

Totusi, conform comunicatului, in Romania, peste 40% dintre locuitori nu au folosit niciodata internetul. “Acest lucru presupune mai putine oportunitati pe piata muncii, educatie sau comunicare cu lumea, in general. Proportia populatiei nealfabetizate digital se gaseste preponderent in mediul urban mic si rural, zone in care bibliotecile publice devin resurse cheie pentru incluziunea digitala, acestea oferind gratuit numeroase servicii de instruire digitala”, se mai spune in comunicat.

Detalii pe NoCash

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.