Peste 3.000 de polițiști și gardieni din penitenciare au protestat în fața MAI

Peste 3.000 de angajaţi din penitenciare şi din poliţie au protestat sâmbătă în fața sediului Ministerului de Interne, cerând salarizare „echitabilă”, plata sporurilor şi demiterea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

“O medie a salariilor de încadrare, avem de 1.950 – 2.000 de lei, adică la nivel de muncitor necalificat. Dacă ei înţeleg că cei care trebuie să asigure siguranţa publică, dacă ei înţeleg că aşa se face o poliţie modernă, se înşală amarnic. Suntem dispuşi la manifestări de protest pe termen lung”, a declarat, Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), citat de Mediafax.

“Cerem Guvernului trei măsuri: îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, plata orelor suplimentare, sunt peste un milion de ore suplimentare, îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare şi pentru personal şi angajări în sistem. Cerem o salarizare echitabilă, aplicarea grilei de salarizare, aşa cum s-a făcut şi pentru celelalte categorii de personal, este o problemă şi la legea pensiilor, pentru că toate au fost ciuntite în 2017, au fost tăiate cu aproape 30%.

Totodată, cerem demiterea ministrului Tudorel Toader pentru că s-a dovedit incapabil să gestioneze penitenciarele. Singurele măsuri au fost beneficii pentru detinuţi şi ultima măsură- acordarea unor premii pentru condamnaţii dintre 2012 şi 2017, ceea ce ar însemna între 8.000 si 12.0000 de euro per deţinut. Cerem demiterea ministrului”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), Sorin Dumitraşcu.

Comunicatul transmis de MAI:

Ministerul de Interne a anunţat, legat de protest că:

“1. Legea salarizării bugetare nr. 153/2017 prevede etapele în care vor avea loc creşterile salariilor personalului bugetar până în anul 2022. Evident că fiecare categorie profesională îşi doreşte să beneficieze de aceste creşteri salariale încă din primul an de aplicare a legii, însă o creştere a salariilor pentru toţi bugetarii în acelaşi timp nu ar fi putut fi sustenabilă din punct de vedere al posibilităţilor bugetare.

2. Deşi poliţiştii şi militarii vor intra în grilă în mod etapizat, până în 2022, cu creşteri succesive, an de an, poliţiştii au beneficiat de măriri salariale în ultimul an, astfel:

– creştere salarială de 10% în octombrie 2017;

– creştere salarială de 4-5% la salariul net din ianuarie 2018;

– mărirea unor sporuri (de 5% sau 10%) pentru 28.000 de poliţişti din ianuarie 2018.

Cel mai mic salariu net din Poliţie (al unui agent debutant) a crescut de la 1.373 în decembrie 2016, la 1.776 în ianuarie 2018, la care se adaugă norma de hrană de 990 lei şi norma de echipament de 250 de lei şi alte sporuri, după caz.

Ofiţerii de poliţie, fără funcţie de conducere au salariile nete între 1.909 lei şi 6.777 lei, la care se adaugă norma de hrană de 990 lei şi norma de echipament de 250 de lei şi alte sporuri, după caz.

Ofiţerii cu funcţii de conducere au salariile nete între 2.600 şi 11.000 de lei (în cazul chestorilor), la care se adaugă norma de hrană de 990 lei şi norma de echipament de 250 de lei şialte sporuri, după caz.

Munca prestată în zilele libere şi sărbătorile legale se plăteşte ca o zi normală de lucru la care se adaugă un spor de 75%”.

Sursa: cursdeguvernare.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.