Peste 50.000.000 de euro, prejudiciul din dosarul Microsoft 3! Cum vor fi recuperaţi banii

Procurorii DNA au formulat acuzaţii într-un al treilea dosar Microsoft. Sunt vizaţi oamenii de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, fostul ministru PDL al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, funcţionari din Ministerul Comunicaţiilor şi fostul director general Microsoft România, Călin Tatomir.

Denunţători în primul dosar Microsoft, Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, nu au mai avut noroc de această dată. Acum au fost puşi sub acuzare pentru instigare la abuz în serviciu şi plasaţi sub control judiciar.

În 2009, ei l-ar fi determinat pe fostul ministru al Comunicaţiilor din Guvernul Boc, Gabriel Sandu, să prelungească contractul de închiriere a licenţelor Microsoft încheiat în 2004 de Guvernul Năstase.

Profit, nu glumă

Microsoft a vândut pachetul software cu aproape 39 de milioane de euro, iar firma intermediară a lui Claudiu Florică a revândut mai departe către Ministerul Comunicaţiilor cu 90 de milioane de euro. Un adaos comercial mai mare de 100 %. Comisionul uriaş încasat de DIM Soft, firma lui Florică, de 51 de milioane de euro, este considerat prejudiciu de procurori. Rămâne de văzut dacă şi de judecători.

Licitaţie trucată

Asocierea de firme D.Con-Net AG – DIM Soft ar fi câştigat licitaţia organizată de ministerul Comunicaţiilor mituindu-l pe fostul ministru Gabriel Sandu cu aproape 2,2 milioane de euro. Pentru această şpagă, Sandu se află acum în detenţie, fiind condamnat la 3 ani de închisoare în dosarul Microsoft 1. Acum, DNA vrea să îl acuze şi de abuz în serviciu şi-i cere preşedintelui Klaus Iohannis să îi ridice imunitatea.

Licitaţia câştigată de firma lui Florică ar fi fost aranjată de funcţionarii din minister la solicitarea fostului ministru Gabriel Sandu. În caietul de sarcini s-ar fi pus condiţii pe care le îndeplinea doar firma lui Florică. Andrei Săvulescu, fost director în ministerul Comunicaţiilor a fost acuzat şi el de abuz în serviciu. La ieşirea de la DNA, el a respins acuzaţiile.

Va fi recuperat prejudiciul?

“Domnule Florică, aveţi resurse să acoperiţi prejudiciul în eventualitatea în care veţi fi găsit vinovat? – a strigat un reporter după Claudiu Florică, ieşit în mare grabă din sediul DNA, unde fusese pus sub acuzare.

Niciun răspuns.

În zilele următoare, procurorii trebuie să identifice averea inculpaţilor şi să le pună sechestru în vederea recuperării prejudiciului, în caz că vor fi găsiţi vinovaţi de instanţe.

Florică ar putea avea de dat bani înapoi şi în dosarul Microsoft 2

Florică are de dat bani, nu glumă, în caz că va fi condamnat, întrucât el este anchetat şi în dosarul Microsoft 2, unde prejudiciul este 67.000.000 de dolari. Vezi aici.

Dosarele Microsoft

În primul dosar Microsoft au fost condamnaţi deja Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, Gheorghe Ştefan zis Pinalti, fostul primar PDL din Piatra Neamţ , omul de afaceri Nicolae Dumitru zis Nicu Niro şi fostul ministru Gabi Sandu. Vezi mai jos pedepsele şi cât are de recuperat statul de la ei:

fostul primar PDL din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan – 6 ani cu executare plus confiscarea a aproape 4 milioane de euro. La sentinţa de la fond, Pinalti primise doar 3 ani de detenţie cu executare

fostul ministru Gabriel Sandu – 3 ani cu executare, plus confiscarea a 2.196.035 de euro

* omul de afaceri Nicolae Dumitru zis Nicu Niro – 2 ani şi 4 luni cu executare plus confiscarea a 2.050.000 de dolari şi un milion de euro. La sentinţa de la fond, Nicu Niro primise un an şi 6 luni închisoare cu suspendare

omul de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea – 2 ani şi 4 luni cu executare plus confiscarea a 9 milioane de euro

Vezi detalii aici.

În dosarul Microsoft 2 sunt puşi sub acuzare alţi 8 foşti miniştri din Guvernele Năstase şi Boc: Şerban Mihăilescu, zis Miki Şpagă, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.

Sursa: România Curată

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.