Peste 70% dintre apelurile la 112 de anul trecut au fost false

Aproape 17,5 milioane de apeluri la numărul de urgenţă la 112 au fost înregistrate pe parcursul anului trecut. Dintre acestea, peste 70 la sută au fost false, iar cele mai multe dintre ele au fost iniţiate din judeţelele Covasna, Călaraşi şi Mureş, în vreme ce cele mai multe sancţiuni au fost date celor care au apelat abuziv numărul de 112 din Teleorman, Suceava si Bucuresti.

Majoritatea apelurilor false provin de la copii, tineri sau persoane cu probleme psihice, conform Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

„10.892 de cetăţeni au fost sancţionaţi anul trecut pentru apeluri false şi abuzive către apelul de urgenţă 112 cele mai multe sancţiuni fiind aplicate în judeţele Teleorman, Suceava şi Bucureşti. Peste 17,4 milioane de apeluri au fost primite în 2013 la apelul unic de urgenta 112, dintre care 70 la sută false”, a declarat pentru B1 TV Adrian Fulea, purtător de cuvânt al STS.

Multe persoane sună la 112 fără a avea o urgenţă anume. Acestea se interesează despre evenimente care se petrec în localitatea în care locuiesc, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. De asemenea, unele persoane solicită informaţii despre numere de telefon, sfaturi medicale şi cer legătura cu diverse instituţii sau persoane publice.

„Mă adresez celor care fac apeluri false și abuzive la 112 să nu încarce inutil liniile de urgență întrucât un apel fals poate duce la pierderea unei vieți. La numărul unic 112 se sună doar atunci când aveți cu adevărat o urgenţă”, a mai spus Fulea.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.