Peter Jackson, film 3D despre Primul Război Mondial, realizat din imagini de arhivă restaurate

Noul film al regizorului Peter Jackson, despre Primul Război Mondial, realizat din înregistrări de arhivă restaurate şi colorate, va fi prezentat în premieră la BFI London Film Festival, informează marţi Press Association.

Proiectul al cărui titlu a fost anunţat recent – „They Shall Not Grow Old” – va fi difuzat simultan atât în cadrul evenimentului din luna octombrie cât şi în cinematografe din Marea Britanie pentru a marca centenarul Primului Război Mondial.

Realizatorul „The Lord Of The Rings” şi „The Hobbit”, distins cu trei premii Oscar, a creat acest film în 3D, restaurând înregistrări vechi de un secol din vastele arhive ale Muzeului Imperial al Războiului din Londra cu ajutorul unor tehnici moderne de producţie care vor permite prezentarea unor detalii nemaivăzute până acum.

„Am dorit să pătrund în negura timpului şi să îi scot de acolo pe aceşti oameni în lumea modernă pentru a-şi recâştiga încă o dată umanitatea, pentru a nu fi văzuţi doar ca nişte personaje de tipul Charlie Chaplin din arhiva de înregistrări de epocă”, a declarat Jackson.

Regizorul a explicat că a utilizat „puterea computerului pentru şterge limitările tehnice” ale acestor înregistrări vechi şi a adăugat că acum putem „vedea şi auzi Marele Război aşa cum l-au trăit ei”.

Imaginile sunt acompaniate de vocile veteranilor de război.

Tricia Tuttle, director artistic al BFI London Film Festival, este de părere că filmul lui Jackson ajută la o mai bună înţelegere a vieţii oamenilor aflaţi front. „O sută de ani după Primul Război Mondial cunoaştem multe despre groaznicul impact al acestui conflict asupra soldaţilor, în special amploarea brutală a victimelor care a decimat generaţii, însă filmul lui Peter oferă o nouă posibilitate de înţelegere a experienţei trăită de oameni pe front”, a spus ea.

„Pe baza înregistrărilor audio originale şi a imaginilor în mişcare arhivate, el le oferă ocazia soldaţilor să îşi spună poveştile. Munca depusă de echipa lui la materiale, adăugându-le culoare şi transformându-le în 3D, este migăloasă şi frumoasă. Îi face pe aceşti oameni de acum o sută de ani să pară atât de vii şi oferă ciudata senzaţie că imaginile au fost filmate recent”, a adăugat Tuttle.

Filmul a fost iniţial anunţat în luna ianuarie ca făcând parte dintr-o serie de evenimente anunţate de organizaţia artistică „14-18 NOW”.

Premiera, la care şi-a anunţat participarea Peter Jackson, va avea loc la BFI London Film Festival, la 16 octombrie, precizează Press Association. Pelicula va fi difuzată simultan în cinematografe, atât în variantă 2D cât şi în 3D.

Cea de-a 62-a ediţie a BFI London Film Festival va avea loc în perioada 10-21 octombrie.

‘Widows”, un lungmetraj regizat de Steve McQueen, cu Viola Davis în distribuţie, va deschide ediţia din acest an a BFI London Film Festival. Acest film, ce prezintă povestea unui grup de femei care nu au nimic în comun cu excepţia datoriilor lăsate în urma unor activităţi infracţionale comise de soţii lor decedaţi, o are în rolul principal pe Viola Davis, o actriţă premiată cu Oscar.

Sursa: AGERPRES

Foto: Awards Circuit

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.