Petiţie atrăgând atenţia asupra efectelor aplicării Directivei Europene privind Produsele din Tutun

 Venituri anuale în scădere cu 70,000 EUR pe an pentru un comerciant mediu; 20% din piaţa legală oferită contrabandiştilor prin interzicerea ţigaretelor slim şi mentol; facilitarea contrafacerilor prin eliminarea însemnelor de marcă şi introducerea pachetelor standardizate; presiuni crescute asupra graniţelor României; venituri la bugetul de stat în scădere cu peste 800 de milioane EUR anual;

  Preşedintele Consiliului Naţional al întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a prezentat, într-o conferinţă de presă, motivele care au stat la baza petiţiei depuse astăzi la Preşedinţia României, la Camera Deputaţilor, Senat şi la Guvern. Documentul a adunat peste 17.000 de semnături din partea retailerilor din România şi urmează să fie transmis şi Parlamentului European.

  Demersul urmăreşte să atragă atenţia decidenţilor români asupra implicaţiilor locale ale Directivei Europeane privind produsele de tutun şi să-i determine să ia atitudine pentru protejarea drepturilor comercianţilor români, puternic afectaţi de reglementările propuse.

  „Mai puţină concurenţă, mai puţină flexibilitate, mai multă birocraţie, locuri de muncă pierdute şi venituri pierdute la bugetul de stat – propunerea DG SANCO referitoare la o nouă Directivă privind Produsele din Tutun este un asalt asupra IMM-urilor, care generează locuri de muncă, creştere economică şi competitivitatea Uniunii Europene. Această directivă contravine angajamentului Uniunii Europene de a susţine IMM-urile şi va avea efect negativ asupra creşterii economice şi competitivităţii UE” – a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR. Iniţiativa a venit în condiţiile în care, în mijlocul celei mai grave crize financiare, propunerea de Directivă ignoră problemele retailerilor şi pune în pericol milioane de locuri de muncă la nivel european, într-o perioadă în care şomajul a atins un nivel record.

  Prin modificările discutate la nivel european, piaţa neagră a ţigărilor ar fi încurajată şi mai mult, deschizând uşa pentru ţigări ieftine, ilegale, contrafăcute, ceea ce ar fi o gravă lovitură pentru bugetul de stat, în condiţiile în care, oricum, economia subterană se apreciază a fi la 40% din PIB. Prevederile propunerii de Directivă Europeană, dacă vor fi adoptate, vor conduce la o creştere dramatică a comerţului ilicit în România, de la nivelul său actual de 13.1%, până la peste 35% din volumul pieţei, cum a fost înregistrat în 2010.

   „UE este deja un teren propice pentru înflorirea pieţei negre a ţigărilor, care ar fi încurajată şi mai mult prin Directiva în forma propusă de Comisie. Standardizarea pachetelor, folosirea unei singure culori şi a unui singur font comun, de dimensiune redusă pentru literele ce alcătuiesc numele ţigaretelor, acoperirea pachetelor cu imagini şocante ar face mărcile de nerecunoscut. Vânzătorilor mei de la magazin le-ar fi foarte greu să găsească marca dorită de consumatori, s-ar pierde timp şi trafic în magazine şi, implicit, veniturile comercianţilor ar scădea. Mai mult, se va ajunge la situaţia paradoxală în care consumatorul va putea cumpăra produse care vor purta marca cunoscută de ei doar din… comerţul ilicit. Rezultatul final se va traduce într-o scădere masivă a activităţii retailerilor, pierderea sursei de venit pentru familiile acestora, dispariţia unui număr semnificativ de locuri de muncă, în special în rândul miilor de mici magazine de familie. Din acest motiv, am iniţiat o petiţie care a obţinut deja mai mult de 17.000 de semnături. Prin intermediul lor, se face apel la autorităţi să ţină cont de implicaţiile locale ale modificărilor propuse pentru Directiva Europeană. ” – a declarat iniţiatorul petiţiei, George Brotoiu, Director General, Gulliver (un lanţ care deţine 12 supermarketuri din Bucureşti).

   Previziunile arată că peste 70.000 de retaileri din toată ţara vor fi afectaţi într-o perioadă în care mulţi dintre ei depun eforturi pentru a supravieţui – un magazin de mărime medie pierzând venituri de aproximativ 70.000 EUR anual, o sumă enormă mai ales pentru comercianţii independenţi. Scăderea ofertei de ţigări şi, implicit, a vânzărilor, ar putea duce şi la diminuarea traficului în magazine, dar şi la scăderea vânzărilor pe alte categorii de produse.

   Un studiu1 recent, efectuat în România şi Polonia, arată că eliminarea ţigaretelor mentolate din magazine sporeşte apetitul fumătorilor pentru aprovizionarea de pe piaţa neagră de la 15% la 51 %, iar instituirea prohibiţiei asupra ţigaretelor slim (subţiri) majorează preferinţa consumatorilor pentru comerţul ilicit de la 14% la 42%. Aceasta înseamnă că peste 10 milioane de consumatori adulţi din UE vor vedea cum produsele vor dispărea de pe rafturi şi vor deveni disponibile doar pe piaţa neagră. Transferarea afacerii cu ţigări de marcă contrabandiştilor şi contrafăcătorilor va duce la miliarde şi miliarde de pierderi pe care nici un stat membru nu şi le permite în aceste vremuri de criză. Din păcate însă, interdicţiile şi prohibiţiile nu s-au dovedit eficiente de-a lungul istoriei.

   în România, implicaţiile directe pentru bugetul de stat, numai cele ce ar decurge din interzicerea ţigaretelor slim şi a celor mentolate ar reprezenta pierderi de venituri de peste 800 mii. euro, dat fiind că aceste tipuri de ţigarete reprezintă peste 20% din piaţa legală din România, iar un punct procentual de contrabandă înseamnă aproximativ 40 de milioane de euro în minus la buget.

   Directiva Europeană privind produsele din tutun, care este în analiză în statele membre ale Uniunii Europene şi care urmează să fie implementată între 2015 şi 2016, propune printre altele interzicerea la vânzare a ţigărilor mentolate, a ţigărilor slims, precum şi standardizarea ambalajelor pachetelor de ţigări, mergând, în funcţie de decizia fiecărui stat membru, până la impunerea unui ambalaj generic, nepersonalizat, pentru toate mărcile de ţigări. În condiţiile în care România se confruntă deja cu un nivel important al contrabandei cu ţigări, o astfel de măsură nu poate duce decât la amplificarea fenomenului şi, suplimentar, la creşterea incidenţei contrafacerilor, ambalajele fiind tot mai uşor de imitat, în lipsa elementelor de diferenţiere şi securizare ce vor fi eliminate.

   Directiva ar avea efecte negative la nivelul întregii Uniuni Europene: industria de tutun generează peste 1,4 milioane de locuri de muncă, în special în firme mici şi mijlocii.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.