Piaţa de gros a serviciilor de linii închiriate nu mai este reglementată

 

 

Decizia ANCOM care are drept consecință retragerea obligaţiilor impuse Telekom Romania Communications S.A. pe piața serviciilor de linii închiriate – segmente terminale, cu capacități de transmisie de până la și inclusiv 2Mbps, a primit răspunsul favorabil al Comisiei Europene şi a fost publicată în Monitorul Oficial al României, intrând în vigoare începând cu data de 27 august 2018.

Retragerea obligaţiilor impuse pe piaţă

Retragerea obligaţiilor din sarcina Telekom Romania Communications S.A. s-a bazat pe o analiză care a arătat că niciun furnizor nu deține putere semnificativă pe piața serviciilor de acces de calitate superioară furnizate la puncte fixe. De asemenea, această analiză a arătat că beneficiarii serviciilor de linii închiriate reglementate au acces la soluții alternative pe piață.

În același timp, pentru a permite adaptarea la noua situație, decizia ANCOM prevede menținerea, cu caracter tranzitoriu, până la data de 27 august 2019, în sarcina Telekom Romania Communications S.A., a obligațiilor pe care le are în raport cu beneficiarii actuali ai serviciilor de linii închiriate reglementate. Obligaţia de evidență contabilă separată în ceea ce privește serviciile de linii închiriate a fost retrasă din sarcina Telekom Romania Communications S.A. începând cu exercițiul financiar aferent anului 2018.

Serviciile de acces de calitate superioară furnizate la puncte fixe

Serviciile de acces de calitate superioară furnizate la puncte fixe pe piața de gros, se referă atât la serviciile de linii închiriate – segmente terminale, cât și la orice alte servicii de acces cu funcționalități similare acestora.

Aceste servicii au un rol esențial în furnizarea de servicii de comunicații electronice pe piața cu amănuntul (în mod particular de servicii de linii închiriate și servicii VPN – Virtual Private Network) societăților private de mărime medie și mare sau instituțiilor publice, fiind utilizate inclusiv de anumiți furnizori în scopul extinderii acoperirii propriilor rețele, în zonele unde nu sunt prezenți.

Decizia ANCOM

Decizia președintelui ANCOM nr. 686/2018 privind identificarea pieței relevante corespunzătoare serviciilor de acces la puncte fixe de calitate superioară a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 736 din 27 august 2018 şi a intrat în vigoare la aceeași dată. Decizia președintelui ANCOM nr. 686/2018 a abrogat Decizia preşedintelui ANCOM nr. 6/2011 privind identificarea pieţelor relevante din sectorul comunicaţiilor electronice corespunzătoare serviciilor de linii închiriate. Drept consecință Decizia președintelui ANCOM nr. 15/2011 privind obligațiile impuse operatorului cu putere semnificativa pe piața serviciilor de linii închiriate – segmente terminale cu capacitatea de transmisie de până la și inclusiv 2 Mbps și-a încetat efectele, cu excepția contractelor în vigoare, pentru care obligațiile în raport cu beneficiarii serviciilor de linii închiriate subzistă până la data de 27 august 2019.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.