Piața unică și prosperitatea europenilor

Înființată la 1 ianuarie 1993, piața unică europeană a făcut din UE cea mai puternică economie a lumii, iar acest lucru se vede direct în buzunarele europenilor, care au devenit mai bogați, în medie, cu 1.000 de euro fiecare, an de an.

 La fiecare cinci ani, odată cu schimbarea liderilor de la vârful Uniunii Europene, una dintre principalele căi de acțiune pentru evoluția blocului comunitar este îmbunătățirea pieței unice, cel mai mare jucător economic al lumii, cu un PIB estimat de 18,8 trilioane de dolari în anul 2018 (peste 22% din totalul mondial).

Unul dintre aspectele care scot în evidență Uniunea Europeană este faptul că cele acestei averi se situează peste media globală, ceea ce face din UE un model de egalitarism.

Impactul concret al pieței unice europene asupra cetățenilor blocului comunitar se reflectă în câștigurile lor nete aduse de libera circulație a persoanelor, a capitalului, a bunurilor și serviciilor, piloni pe care se sprijină piața unică. În medie, creșterea de venituri pentru cetățenii europeni a fost de 850 de euro an de an.

Demn de menționat, în context, este faptul că proaspăt ieșita din Uniune Londra, capitala britanică, se afla în topul câștigurilor, cu peste 2.000 de euro, în timp ce Zurich, oraș al unui stat care nu este membru, dar beneficiază de avantajele pieței unice, figurează de asemenea în top.

Potrivit unei analize complexe a economiștilor Giordano Mion și Dominic Ponattu, națiunile cele mai câștigate nu sunt cele mari, ci acelea care au exporturi bune și, de asemenea, statele din „miezul” Europei au avantaje mai mari decât cele din sud sau din est. Mai precis, dacă în dreptul Luxemburgului sau Irlandei câștigurile pentru cetățeni sunt de 2.800, respectiv 1.900 de euro, piața unică a însemnat pentru spanioli 590 de euro pe an în plus, pentru portughezi 500 de euro, iar pentru greci 400 de euro.

La nivel de orașe și regiuni, diferențele se văd ușor prin cifrele din dreptul Bruxelles-ului, de pildă, care a înregistrat un beneficiu de 2.470 de euro anual pentru fiecare locuitor în anul 2019 și zonele rurale din Bulgaria, unde avantajele pieței unice au adus cetățenilor maximum 500 de euro anual.

Noii structuri de conducere a Uniunii Europene îi revine misiunea de a continua măsurile și politicile de atenuare a acestor decalaje și, în același timp, de a menține piața unică la locul de frunte pe care îl ocupă în economia lumii.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.