Pierduta fantoma: Siguranta zilei de maine

Marea așteptare neîmplinită la adresa capitalismului, după dictatura comunistă, a fost aceea că oamenii visau la siguranța zilei de mâine. Comunismul a asigurat-o cu prețul muncii forțate.
Un om s-ar putea dezvolta în multe domenii, în multe genuri de muncă și de aplicație a aceleiași profesii, Un inginer mecanic va fi performat și în industria auto,și în cea aeronautică,dar și în management, ca să nu-l încarc și cu talente artistice, pictură, muzică, fotografie,etc Un om e un întreg univers. Acestui univers, comunismul îi oferea una sau două opțiuni, ambele conțînând aceleași ingrediente de fapt . Aceiași șefi incapabili și absurzi, aceeași teroare de sus în jos, aceeași dictatură a scaunului de deasupra. Omul stRivit de sistem astfel avea siguranța că nimic altceva nu-l va putea strivi. Povara pe care o simțea deasupra capului părea veșnică. În mod paradoxal, stabilitatea lui era asigurată tocmai prin forța întregului sistem care-l apăsa cu putere egală oriunde s-ar fi aflat. Niciun om peste care s-a prăvălit un obiect nu e într-o situație instabilă. Asta e avantajul oricarei nenorociri. E chiar într-o stabilitate sufocantă.

Într-o lume normală nu are ce căuta „siguranța zilei de mâine”
Lumea, de la viața animală până la om se bazează pe adaptare și mizează pe nou, pe schimbare.
Siguranța e ceva străîn evoluției. Priviți pădurea, locul unde se petrec cele mai puține din nedreptățile societătii oamenilor. Când eșți mâncat de cel mai puternic nu mai resimți disconfortul, în calitatea ta de hrană în curs de digerare. Poți fi mâncat, e singurul risc. În rest, e paradis: Nu violuri, nu tâlhării, pentru că nimic nu ti se cuvine în afara hranei deja intrate în burtă. Hrana ajunsă în burtă e singura certitudine. Pădurea nu cunoaște nicio dictatură nicio abstractiune. Pericolele ei sunt mult mai puține și mai ușor de identificat. Nicio veverița nu se teme că va fi mâncată de antilopă. În viața orașului nu există astfel de exclusivisme de eludat ori de luat in calcul . Oricine te poate lua drept pradă făra să-ti treacă prin minte și nu știi de ce; chiar propria ta pradă.

Lumea civilizată ne poate oferi doar confort. E noua ei formă de a te confisca, confortul: modul prin care societatea te transformă in pradă.
Siguranța zilei de mâine face muncitorul să nu mai muncească și patronul să dea faliment. Statul, -a dovedit-o comunismul peste tot în lume- nu poate conduce afaceri, pentru că el funcționează prin interpuși și tinde să pună la conducere oameni politici , nu profesioniști.
Organizezi prost, câștigi puțin. Dictatura comunistă îți da numai câteva opțiuni și alea pline de oprelisti birocratice, doar astfel și cu prețul acestor amputari vei simti siguranța zilei de mâine. Un om nu poate fi redus la câteva opțiuni când el e capabil de o mulțime nesfârșita de surprize lucrative, ca să le citez doar pe cele legale sau social acceptabile. În materie de infracțiuni, omul e inepuizabil.

Dar comunismul a căzut și va cădea economic oriunde s-ar aplica. E dovada că nu există siguranța zilei de mâine nici măcar in utopiile sociale. Omul nu e făcut pentru siguranța zilei de mâine pentru că ori de câte ori are impresia că o trăiește, sfârșește prin a-și bate nevasta, sau a-și face amantă , pe față, fără să se mai ferească de nimic. Siguranța zilei de mâine face militianul să te calce în picioare pe stradă pentru că nu ai ce-i face și ziua lui de mâine e asigurată. Siguranța zilei de mâine înseamnă să poți fura de la muncă și să nu suporți consecințe, să ai siguranța locului de muncă presupune să poți să te cotești, să muncești cât mai puțîn și să beneficiezi  Siguranța zilei de mâine e cea mai răspândită iluzie dar și cea mai nocivă la aplicare! Există in realitate o singură formă viabila a acestei siguranțe: Aceea că , orice s-ar întâmpla, tot între patru scânduri ne vom odihni Acolo nu vom mai avea nevoie de nimic nici noi, nici cei pentru care în mod obișnuit suntem o pradă, un trofeu, un triumf cat un oftat, pe care îl luăm ca și cum ar fi pentru totdeauna –

Adrian Onicescu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.