Pietonii, la fel de indisciplinaţi precum şoferii

În timpul unei acţiuni derulată la nivel naţional pe parcursul a 14 zile, poliţiştii rutieri au depistat 19.860 de pietoni care au încălcat normele rutiere privind traversarea neregulamentară a drumului public. Totodată, poliţiştii au suspendat dreptul de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 30 de zile pentru 3.207 de conducători auto care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor.

În perioada 14-27 octombrie a.c., structurile rutiere au acţionat pe şoselele din ţară, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, pentru depistarea şi sancţionarea conducătorilor de autovehicule care nu respectă normele rutiere privind acordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate.

În urma acţiunilor, la care au participat 1.392 de poliţişti rutieri, au fost aplicate 23.067 de sancţiuni contravenţionale.

Din totalul acestora, 3.207 au fost aplicate conducătorilor de autovehicule care nu au respectat normele rutiere privind acordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public. Totodată, alături de sancţiunea contravenţională principală, a fost aplicată şi sancţiunea complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru o perioadă de 30 de zile.

De asemenea, au fost aplicate 19.860 de sancţiuni contravenţionale pietonilor angajaţi în traversare prin loc nepermis.
Poliţia Rutieră atrage atenţia tuturor participanţilor la trafic, indiferent de calitatea pe care o au, de conducător auto sau de pieton, cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulaţie şi adoptarea unei conduite preventive, pentru reducerea evenimentelor rutiere nedorite.

Poliţiştii recomandă pietonilor:

Traversarea drumurilor publice să se facă numai prin locurile special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje şi numai pe culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestora pe la colţul străzilor şi numai după ce s-au asigurat temeinic.

Acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale, deplasarea se va realiza numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora.

În intersecţiile fără marcaj pietonal, traversaţi pe la colţul străzii, numai după o temeinică asigurare!

Evitaţi să traversaţi strada în fugă!

Aşteptaţi mijloacele de transport în comun numai pe trotuare sau refugiile special amenajate şi nu pe partea carosabilă!

După coborârea din mijloacele de transport în comun, nu traversaţi strada prin faţa sau prin spatele acestora. Traversarea se realizează numai după plecarea lor din staţie, prin locurile special amenajate!

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.