Pilonul II de pensii: Ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, bagă din nou zâzanie
Având în vedere declarațiile ministrului Finantelor Publice Ionut Misa, din cadrul emisiunii Subiectiv, Antena 3, APAPR face urmatoarele precizări:
În cei 9 ani de activitate, fondurile de pensii private obligatorii au primit in administrare contributii brute de 28,2 miliarde RON, diferenta pana la activele nete de 35,1 miliarde RON (7,7 miliarde EUR) in suma de 6,91 mld. RON (peste 1,51 mld. EUR) reprezentand castigul total obtinut din investitii, net de toate comisioanele, exclusiv in beneficiul participantilor romani. Cu alte cuvinte, romanii au castigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard si jumatate de euro, doar din investitiile fondurilor, sume care se adauga contributiilor deja virate in conturile lor personale.
In plus, potrivit calculelor Asociatiei, peste 92% din investitiile Pilonului II sunt realizate in Romania. Astfel, banii de pensii private ai romanilor contribuie la cresterea economica si crearea de locuri de munca din tara.
Potrivit calculelor APAPR realizate pe baza informatiilor publice, in ultimele 12 luni pentru care exista date (iunie 2016 – iunie 2017), comisionul mediu perceput in cadrul Pilonului II a fost de 0,98% din activul net. In aceeasi perioada (iunie 2016 – iunie 2017), randamentul mediu net al tuturor fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de 7,38%.
Acest nivel de eficienta se datoreaza si investitiilor importante facute de administratori in infrastructura sistemului si asigurarea respectarii celor mai ridicate standarde de securitate pentru economiile participantilor. In marea majoritate a cazurilor, aceste investitii nu au fost inca recuperate, dar administratorii au inteles inca de la inceput faptul ca sistemul de pensii private este conceput pe termen lung. Intarzierea recuperarii investitiilor initiale a venit si pe fondul abaterii de la calendarul initial de crestere a contributiei.
Reamintim că nivelul contributiei ar fi trebuit sa ajunga la 6% din venitul brut al tuturor participantilor inca din 2016. Amanarile succesive de majorare a contributiei fata de calendarul initial au venit insa, in special, in detrimentul participantilor care ar fi avut in plus, in conturi, o suma de cel putin 4,2 miliarde RON daca nu ar fi existat „inghetarea” contributiilor in 2009, 2015 si 2016.
Din toate evaluările interne și la nivelul Uniunii Europene (n.a. de ex. studiul european independent realizat de Federatia Asociatiilor Consumatorilor de Produse Financiare (Better Finance), nivelul costurilor administrarii Pilonului II în România se numara printre cele mai scazute din UE, in contextul celor mai bune performante financiare.
De asemenea, potrivit celui mai recent studiu al IOPS (Organizatia Internationala a Autoritatilor de Supraveghere a sistemelor de pensii private), Pilonul II din Romania are una dintre cele mai mici rate de comisionare la nivel global, in conditiile unui procent de 8,67% fata de o medie a sistemelor analizate de 11,51%, pe o durata de 20 de ani si, respectiv, de 12,29% fata de o medie de 16,14%, pe o durata de 30 ani. Acestea reprezinta ratele compuse de comisionare si confirma ca sistemul de pensii din Romania este printre cele mai ieftine pentru participanti dintre cele aproape 40 de piete analizate.
Având în vedere aspectele mai sus menționate, APAPR isi exprima deplina disponibilitate pentru dialog cu autoritatile si factorii de decizie pentru a clarifica orice aspecte legate de functionarea sistemului, in beneficiul participantilor.
Comisioane de câteva sute de milioane de lei pe an ajung în conturile administratorilor de fonduri de pensii private Pilonul II în loc să vină în pensiile românilor, a declarat, duminică, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.
„Există un principiu european, care spune să nu iei comisioane din ceea ce nu ai făcut. Or, administratorii de pensii Pilonul II iau acele comisioane de administrare de 2,5%, bani care se duc în conturile lor în loc să vină în pensiile românilor”, a spus ministrul.
Pe 29 iunie, după audierea sa din comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament, Ionuţ Mişa a afirmat că Guvernul va desfiinţa Pilonul II.
Sursa: Amos NEWS