Plan de acţiune globală pentru promovarea activităţii fizice

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a prezentat luni în Portugalia planul său de acţiune globală pentru promovarea activităţii fizice prin care aspiră să reducă cu 15 % sedentarismul în rândul adulţilor şi al adolescenţilor până în 2030, relatează EFE.

Iniţiativa a fost prezentată de director general de la OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, şi de premierul portughez, António Costa, în Ciudad del Fútbol de Oeiras, din afara Lisabonei, unde selecţionata de fotbal a Portugaliei se află în cantonament.

„Pentru mulţi oameni, viaţa modernă înseamnă să petreacă mult timp aşezaţi, fie mergând cu maşina la muncă, fie stând pe scaun la birou, sau pe canapea în faţa televizorului seara. Trebuie să reuşim să facem oamenii să se mişte”, a spus Adhanom.

Potrivit directorului OMS, crearea de societăţi mai active nu este doar o responsabilitate a sectorului medical, necesită totodată „un angajament politic de înalt nivel şi acţiuni coordonate din toate domeniile”.

La rândul său, premierul Costa a amintit că activitatea fizică nu va ameliora doar sănătatea şi calitatea vieţii persoanelor, ci va reduce şi costurile pentru sănătate, astfel încât a lansat un apel „la mobilizare a tuturor”.

Planul de acţiune al OMS include o serie de recomandări care se încadrează în patru obiective strategice: crearea de societăţi active, medii active, persoane active şi sisteme active.

Sub aceste linii directoare se face apel autorităţilor să creeze oportunităţi şi condiţii pentru ca persoanele să dedice mai mult timp mersului pe jos, sau cu bicicleta, dansului, exerciţiilor fizice sau practicării sportului.

În prezent, unul din cinci adulţi şi patru din cinci adolescenţi din întreaga lume nu fac suficiente exerciţii fizice sau sport, o practică ce ar ajuta la prevenirea şi tratarea bolilor netransmisibile precum cardiopatia, accidente cerebrale, diabet sau cancer de sân şi de colon.

Aceste boli sunt responsabile de 71 % din decesele din întreaga lume şi provoacă anual 15 milioane de victime în rândul celor cu vârste între 30 şi 70 de ani, potrivit datelor OMS.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.