Planul Biden de redresare a economiei SUA a stârnit „o frenezie a lobby-ului”

Preşedintele american, Joe Biden, a propus să investească aproximativ 2.000 de miliarde de dolari în infrastructură, cu obiectivul afişat de a crea „milioane de locuri de muncă”, de a rezista în faţa Chinei şi de a lupta împotriva schimbărilor climatice, notează AFP.

„Este ambiţios! Este îndrăzneţ! Şi putem face asta!”, a lansat mesajul de îmbărbătare preşedintele SUA.

„Acest lucru va permite să creăm economia cea mai rezistentă, mai puternică şi mai inovatoare din lume”, a adăugat președintele, insistând asupra necesităţii de „a câştiga” în faţa Chinei.

Prima fază a programului său „Build Back Better” implică investiţii care ar fi repartizate pe opt ani şi finanţate prin creşterea impozitelor pe profitul companiilor de la 21% la 28%.

Nu este vorba despre a penaliza pe nimeni”, a explicat Joe Biden, insistând asupra faptul că el crede în capitalismul american şi că nu are nimic împotriva milionarilor şi miliardarilor, dar s-a arătat indignat că un pompier sau un profesor plăteşte 22% impozit pe venit, iar grupuri ca Amazon nu plătesc niciun impozit la nivel federal. „Voi pune capăt la asta”, a insistat el.

Planul său prevede injectarea a 620 miliarde de dolari în transporturi, care să permită modernizarea a peste 32.000 de kilometri de drumuri şi autostrăzi, precum şi repararea a aproximativ 10.000 de poduri în Statele Unite.

Această nouă ofensivă legislativă vine la scurt timp după adoptarea de către Congres a unui plan de relansare axat pe pandemia de COVID-19, de asemenea estimat la aproape 2.000 miliarde de dolari.

Dar discursul de la Pittsburgh este doar punctul de plecare al unei aspre bătălii în Congres, al cărei rezultat este incert. Majoritatea democrată de acolo este redusă, iar negocierile se anunţă redutabile.

Pe de altă parte, toată lumea vrea o bucată din imensa sumă de bani, așa că Politico a anunțat căla Wasingron a început o „frenezie a lobby-ului”, potrivit solidnews.ro.

Veteranii în materie susțin că pachetul va genera o alergare a lobby-iștilor chiar mai mare decât cea care pornea pe vremea lui Barack Obama din 2009 sau cel al lui Donald Trup în 2017.

Noul proiect va face Planul American de Redresare să pară mic copil”, spune fostul purtător de cuvânt al lui Nancy Pelosi Arshi Siddiqui, acum… lobby-ist pentru o companie.

 

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.