Planul PE de a reduce împrumuturile iresponsabile care au dus la criză

Ameliorarea protejării și informării celor care cumpără bunuri imobiliare cu credite ipotecare: acesta este scopul directivei ce va fi dezbătută și votată la Parlamentul European săptămâna aceasta, în plen.

Raportorul spaniol socialist Antolín Sánchez Presedo a vorbit despre cum dorește Parlamentul să reducă împrumuturile iresponsabile care au dus la criză.

În cazul unei noi crize imobiliare, similare celei din Spania și Irlanda, cum vor proteja aceste reguli noi cetățenii?

„Aceste reguli vor face ca împrumuturile iresponsabile să fie mai dificile. Instituțiile de credit vor fi nevoite să informeze mai bine consumatorii și să evalueze mai bine persoanele care împrumută. Vor mai exista cereri mai stricte privind evaluarea proprietăților rezidențiale și analiza riscului pe piață.

Va exista o perioadă de gândire de șapte zile – sau mai lungă, în cazul în care statele membre hotărăsc astfel. Consumatorii vor putea să-și evalueze decizia și să aibă dreptul de a se retrage”.

Cum vor fi ajutați consumatorii care nu mai pot plăti ratele și riscă să își piardă casele?

„Va exista un grad mai mare de flexibilitate. Există principii pentru evitarea terminării contractului. Proprietatea poate fi vândută la cel mai bun preț, lucru ce va proteja consumatorii de îndatorare peste măsură și le va permite acestora să-și acopere împrumutul restituind proprietatea”

Care va fi impactul acestei reforme asupra economiei?

„Crearea unui cadru legal comun pe piața creditelor ipotecare din UE va ajuta la dezvoltarea acesteia, la creștere și ocuparea forței de muncă. Va ajuta familiile să aibă acces la o locuință decentă în condiții financiare corecte”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.