Plătești oricum!(You’ll pay anyway) by Remus CERNAT (37)

 

EXCLUSIVITATE

Avem o familie tradițională și o familie modernă… Ca să pătrundeți mai adânc metafora o să încep cu o anecdotă sau legendă sau dacă nu cumva chiar o întâmplare adevărată! În high life totul e posibil.

“Un prieten apropiat i se adresă cu grijă lui Rockefeller (unul dintre ei):

– Dragă Rocky, știi că întotdeauna ți-am admirat stilul, casa, petrecerile și, mai ales, soția! Fostă Miss, n-am ce să zic, e de o frumusețe răvășitoare! Nevastă-mea e înnebunită după garderoba ei … numai că ar fi o chestie  mai delicată și nu știu cum s-o pun în pagină …  o s-o spun direct, frumoasa ta soție e ușor cam curvă și mă doare …. A avut-o și A, a avut-o și B, și C și, mai ales, D! Ca să nu mai spun că le influențează pe toate celelalte neveste…

– Dragul meu stai liniștit, tu crezi că eu sunt orb? Sau deosebit de naiv? În viață ai două posibilități mari și late: 1. Ori mănânci sardine singur toată viața și 2. Ori mănânci cele mai scumpe stridii și anume Stridiile Rockefeller, cu prietenii! Mie mi-a fost tot timpul frică de singurătate…”

Trecând peste rafinamentul conversației (căci dracu e foarte rafinat!) întrebarea rămâne: Ce alegem? Una deosebit de frumoasă, dar curvă? Sau una mai simpluță, dar fidelă?

Întotdeauna există niște variante alternative mai avantajoase, dar trebuie să le cauți mai mult și apoi trebuie să lupți ca să le obții! Și dacă totuși, presupunând că nu ar exista decât aceste două variante reci atunci … contează și cum prepari sardinele alea, ingrediente, garnitura, așezare în farfurie, vin, păi poți face din niște simple sardine o delicatesă mult mai bună decât  toate stridiile din lume; și din niște hamsii, poți; și din câteva ouă de pește, poți face un tort de icre incredibil! dar pentru asta trebuie să ai răbdare și, mai ales, să te pricepi!

Dacă nu… conserve sau mai rău … Casa de pește (felinarul rosu)! Mark Twain avea o vorbă celebră extrem de misogină, dar simpatică: “În lumea asta două lucruri miros a pește…și unul e Peștele!”

Râdem, glumim, dar NIMIC nu se compară cu o familie tradițională ortodoxă practicantă!!! Vine la pachet cu fidelitate pe viață, dragoste de muncă, și prin muncă, multă muncă ,nu ai timp să faci burtă, deci o să ai abdomen plat, proporții frumoase, dragoste de copii și, implicit, multe nopți de pregătire și concepție a copiilor, deci altă oportunitate de a face abdomenul plat,  dragoste de părinți, (incluzând socrii), deci o posibilitate URIAȘĂ de a-ți antrena SMERENIA, dragostea de Dumnezeu  cu multă Biserică, Sfinte Liturghii, acatiste, lumânări, milostenii și, mai ales, POST!

Altă oportunitate de a face abdomenul plat! Așadar, de ce să te uiți cu jind în ograda vecinului  când acasă ai calitate maximă!?! Asta fiind valabil pentru cupluri cu valori estetice apropiate! Pentru Frumoasele cu Bestii …well… duceți-vă Crucea!

(Lista interpretărilor și metaforelor rămâne deschisă)

Remus CERNAT – actor, regizor, scenarist și cum sunt ortodox practicant, naționalist (în sensul că-mi iubesc nația, limba, tradițiile, țara, fără să intru în nici un partid de profil) e limpede că nu fac parte din nici o gașcă!

Deci, nu o să mă vedeți la televizor în nici un serial sau emisiune spălătoare de creier, generatoare de confuzie și zavistie, rămânând totuși în zona artelor (profesor de tango argentinian, de fitness, coregraf, cochetez cu pictura, sculptura și arta vizuală pop art.

De asemenea, sunt și colecționar de artă și expert în imobiliare, iar când am un finanțator mai pun în scenă câte o piesă de teatru, un filmuleț de scurt metraj, o docu-drama, lucruri mărunte… aparent, până aflăm că toate au Morala Ortodoxă! Şi atunci nu mai sunt mărunte!

De fapt, cred că asta e singura mea calitate notabilă. Consider că arta (de orice gen) fără Morală Creştină e total inutilă! În cel mai fericit caz!… căci, în general, e nocivă, dar pentru că e atât de vicleană şi subtilă trece ca fiind “elitistă”! E aşa ca satana care vrea să ne convingă că nu există!

Cum la fel de nocive au fost Renaşterea şi Iluminismul, aceste ferestre Overton pentru urgiile de azi! Să scoţi tu pe  Dumnezeu, Făcătorul Cerului şi al Pământului, din centrul existenţei umane şi să bagi omul, această râmă târâtoare şi neputincioasă (care suntem cu toţii) e o prostie infinită! Dezvoltăm altădată!

Ca pictor-sculptor-artist vizual Pop Art sunt amator. Iau câteva elemente (4, 5 până la 30), pe unele le construiesc de la zero, pe altele puțin începute, dar pe absolut toate le prelucrez, le asamblez și le pun într-o relație până obțin metafora dorită. Sper să schimb un pic din șirul clipelor la fel, mai ales că am presărat pe ici-pe colo și niște versuri şi câte o povestioară.

… apropo, cei care căutați artă progresistă, new age, dadaistă, abstractă etc. o să vă plictisiți de Moarte! Nu mă pricep şi nu înţeleg arta nefigurativă. Fascicole infime de erotism?

Posibil, dar în cantitaţi neglijabile, căci vorba creștinului: „Frumoasă e lucrarea Ta, Doamne !” Am fost şi eu odată demult, în precambrian, dansator exotic. Glumesc, nu există precambrian şi nici o altă era geologică, lumea are 7500 şi ceva de ani de la Facere! Bulversaţi? Mă bucur, un motiv în plus să mă urmăriţi căci acum sunt omul LUI!  Amin!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.