Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

PNL a adoptat noul statut

Publicat: sâmbătă, 23 februarie 2013

Cu 1.424 de voturi „pentru” și 3 „împotrivă”, Partidul Național Liberal a votat, vineri, în cadrul Congresului partidului, noul statut. Astfel, s-a aprobat oficial funcția de prim-vicepreședinte, funcție ce urmează să fie ocupată de noul membru liberal Klaus Iohannis.

În ceea ce priveşte amendamentele formulate de fostul lider PNL Călin Popescu Tăriceanu acestea nu au mai fost supuse votului.

Fostul președinte al Partidului Național Liberal a solicitat vineri modificarea Statutului partidului prin introducerea votului uninominal în cazul alegerii conducerii partidului şi a organizării alegerilor interne pentru desemnarea prezidenţiabilului.

La Congres au fost prezenţi 1.303 de delegaţi, plus invitaţi din partea partidelor guvernamentale, a reprezentanţilor UDMR, a minorităţilor naţionale şi a liderilor liberalilor europeni. În total, potrivit liderului PNL Crin Antonesu, la eveniment participă 1858 de persoane.

Conducerea PNL s-a reunit, joi seară, în Delegaţia Permanentă şi a adoptat proiectul de Statut care a fost propus Congresului. Propunerea pentru noul Statut al PNL prevede înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte, creşterea numărului de vicepreşedinţi până la 31 şi alegerea pe listă inclusiv a secretarului general.

„Proiectul prevede să existe trei organisme de conducere, în conformitate şi cu cerinţele Legii partidelor politice – congresul, delegaţia permanentă, care conţine Biroul Politic Naţional şi grupurile parlamentare în principiu, precum şi unii aleşi locali ai partidului, şi un Biroul Politic Naţional, format din unii membrii de drept, cum ar fi preşedinţii filialelor teritoriale, preşedinţii Consiliilor Judeţene, primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, preşedinţii unor organizaţii speciale ale partidului – de tineret, de studenţi, de femei – precum şi un număr de membri aleşi de Congres şi anume: preşedintele partidului, prim-vicepreşedintele, secretarul general şi 31 de vicepreşedinţi”, a declarat joi Mihai Voicu, purtătorul de cuvânt al PNL.

În delegaţia permanentă au fost respinse amendamentele la Statut susţinute de Călin Popescu-Tăriceanu, Andrei Chiliman şi Ludovic Orban care prevedeau alegerea uninominală a membrilor Biroului Permanent Central al PNL şi desemnarea candidatului PNL la funcţia de preşedinte al României prin votul tuturor liberalilor.

Sâmbătă se va desfăşura Congresul ordinar al PNL, în care urmează să fie aleasă noua conducere a partidului.

Retrospectiva zilei de azi:

Congresul extraordinar al PNL a debutat în jurul orei 14:00 şi fost deschis de Crin Antonescu, care a precizat că la lucrări şi-au înregistrat prezenţa 1.303 delegaţi. Liberalii au asculat apoi discursul liderul PSD Victor Ponta, al cărui mesaj fost urmat de cel transmis de preşedintele PC Daniel Constantin. Dinspre Cotroceni, evenimentul a fost  urmărit cu atenţie şi de consilierul prezenţial Sebastian Lăzăroiu, care a lansat deja mai multe comentarii pe marginea sa.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, invitat la Congresul PNL de vineri, i-a înmânat lui Crin Antonescu steagul secuiesc. Gestul lui Hunor a fost tratat cu umor de liderul PNL Crin Antonescu, acesta remarcând că steagul, care a provocat atâta scandal în utlima perioadă, este mai nimerit la un eveniment politic decât arborat pe instituţiile oficiale ale statutului român. La rândul său, liderul PSD Victor Ponta a apreciat că Kelemen Hunor nu a vrut să jignească pe cineva ci doar să facă o glumă, steagul secuiesc având aceleaşi culori ca cele ale PNL.

A venit şi rândul lui Călin Popescu Tăriceanu care a susținut din nou amendamentele propuse la Statutul partidului, printre care alegerea uninonimală a Biroului Permanent Național și desemnarea candidatului PNL la președinție printr-un scrutin intern, deşi acestea au fost respinse în cadrul Delegaţiei Permanent de vineri. Discursul lui Tăriceanu, întâmpinat cu destul de multă răceală de o bună parte a auditoriului, a fost în schimb prelung aplaudat de susţinătorii fostului preşedinte al PNL.

„Am venit să susțin o chestiune de principiu, și nu o propunere de conjunctură. Consider ca necesar și binevenită alegerea conducerii partidului printr-un sistem de vot uninominal, și nu prin vot pe liste. Principiul votului uninominal este unul de factură liberală. Sistemul de listă ne pune să fim într-o situație de cumpănă. Nu ne dă decât varianta de a respinge lista sau de a o accepta. (…) Propun alegerea vicepreședinților partidului în ordine descrescătoare a voturilor. A doua propunere pe care o fac: viitorul candidat la prezidențiale al PNL să fie desemnat pe baza unui scrutin intern, unde să poată vota toți membrii de partid”, a spus acesta.

În jurul orei 17:00, Liderii PNL au votat în favoarea noului statut al partidului. Înaintea votului, Crin Antonescu a declarat că optează pentru soluţia „eficientă” în cazul modificării Statutului, şi nu pentru cea „comodă”, a alegerilor uninominale. El i-a răspuns astfel lui Călin Popescu Tăriceanu, care susţinuse că liberalii riscă să ajungă într-un vid de lideri dacă menţin modelul alegerii conducerii partidului în sistem de listă.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=128

Publicat de la data feb. 23 2013. Categorii POLITIC.

Zona comentariilor

Meteo în țară

16 decembrie 2019, 0:32
 

N
Ceaţă
5°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 7°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 86%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:46
Apus: 16:37
Prognoza 17 decembrie 2019
Zi
 

VSV
Soare
13°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VSV
Senin
4°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-12-2019 Ora : 11 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 11:00 si 17:00 In zona : Județul Suceava: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Neamţ: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : intensificări ale vântului cu rafale de 100...120 km/h.

Loto

Horoscop

  • 249.072 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team