PNL își va asuma portofoliul la Justiție

PNL își va asuma în continuare portofoliul la Justiție, a declarat, marţi, președintele liberal, Crin Antonescu, precizând că decizia finală în privinţa propunerii pe care liberalii i-o vor face premierului va fi luată Biroului Politic Naţional al partidului.

„În nume personal vă pot spune că PNL își va asuma în continuare Ministerul Justiției şi va face o propunere pentru acest portofoliu. Decizia finală aparţine BPN. E nevoie să scurtăm suferința”, a declarat Antonescu.

Preşedintelui PNL îi este „neclar” ce s-a îmtâmplat la CSM la şedinţa la care a luat parte premierul Victor Ponta. Liberalul a precizat că aşteaptă clarificări de la acesta, anunţând că decizia în ceea ce priveşte persoana care va ocupa poziţia de ministru al Justiţiei va fi luată miercuri.

Întrebat cum vede cele petrecute la şedinţa CSM unde a luat parte premierul Victor Ponta pe subiectul propunerilor privind procurorii şefi ai Parchetului şi DNA, liderul PNL a răspuns: „Văd neclar, aştept clarificări, probabil că premierul le va da”.

În situaţia în care Laura Codruţa Kovesi ar fi fost propusă de Victor Ponta la şefia DNA, ar fi fost posibil, potrivit lui Antonescu, ca PNL să ia în discuţie să renunţe la ministerul Justiţiei.

Antonescu a respins varianta unui „troc” în USL în ceea ce priveşte ministerele coordonate de reprezentanţii PSD sau PNL.

„În condiţiile în care oricum noi avem o întâlnire lunară, obişnuită, a Biroului Politic, am grăbit-o un pic, am convocat acest Birou Politic mâine (miercuri, n.r.) şi dacă lucrurile în această privinţă se clarifică – şi premierul, nereuşind să rezolve în urgenţă, cazul privind numirea procurorilor, are nevoie de cineva la MJ – ministerul Justiţiei este în responsabilitatea politică a PNL – şi mâine la acest Birou Politic vom face şi propuneri, vom lua şi decizii pentru a desemna un candidat de ministru”, a mai susţinut preşedintele PNL.

El a menţionat că va avea o discuţie cu Victor Ponta privind ministrul Justiţiei, existând posibilitatea ca interimatul acestuia să fie mai scurt de 45 de zile dacă „se poate să fie dureros şi atunci se mai scurtează un pic suferinţa”.

„Poate că premierul se întâlneşte cu preşedintele şi decid să ignore ce s-a întâmplat la CSM, şi să facă totuşi propuneri şi chiar şi numiri, deseară să şi semneze… nu ştiu. Vorbim pe supoziţii, ceea ce ştim deocamdată este că totul e neclar”, a mai declarat Antonescu.

 Copreședintele USL Crin Antonescu a declarat  că nu au existat presiuni din partea lui Dan Voiculescu pentru a-l numi pe judecătorul CEDO Corneliu Bîrsan la șefia portofoliului Justiției.

”Cred că pe parcursul acestui an calendaristic, în orice caz, de câteva luni bune, nu l-am întâlnit pe domnul Dan Voiculescu și nu am comunicat în vreun fel cu dânsul, cu excepția unei seri în care m-am întâlnit la teatru cu domnia sa și ne-am salutat”, a spus Antonescu.

Acesta a subliniat că nu a vorbit nici cu Dan Voiculescu și nici cu vreun apropiat al acestuia în ultima vreme.

Conducerea PNL va face, miercuri, propuneri pentru un nou ministru al Justiţiei, a anunţat ulterior Crin Antonescu.

Primul nume vechiculat ar fi prim-vicepreşedintele Klaus Johannis.

Pe listă apar şi europarlamentarul Norica Nicolai şi senatorul Tudor Chiuariu. Însă, trebuie ţinut cont de faptul că aceştia nu sunt într-o relaţie prea bune cu şeful statului.

Traian Băsescu a refuzat numirea lui Nicolai la acest minister în timpul guvernării Tăriceanu, iar Chiuariu a avut un conflict deschis cu Traian Băsescu, în perioada cât a fost ministru al Justiţiei.

PNL ia în calcul şi numirea unui tehnocrat. Este vorba de Ovidiu Puţura, actualmente secretar de stat în Ministerul de Justiţie.

Corneliu Bârsan, judecător la CEDO, ar fi fost recomandat de către preşedintele comisiei juridice din Senat, Tudor Chiuariu. „Asta e opinia mea, dar nu au fost discuţii în acest sens”, a declarat Chiuariu la România TV.

O altă variantă este chiar un fost consilier al preşedintelui Băsescu, Renate Weber, care este acum europarlamentar.

Nu în ultimul rând, se analizează şi posibilitatea numirii senatorului Victor Ciorbea, fost prim-ministru în guvernarea CDR.

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că va numi un nou ministru la Justiție care să conducă procedura de selecție a procurorului general și a șefului DNA.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.