Polonia va digitaliza şi va asigura acces gratuit la colecţiile sale din patrimoniul Chopin

Institutul polonez Frederic Chopin (NIFC) se pregăteşte să digitalizeze şi, graţie unor tehnologii avansate, să ofere acces gratuit la toate obiectele de patrimoniu ale celebrului compozitor aflate în colecţiile sale, informează AFP.

Până în 2020, „Chopin va deveni primul mare compozitor ale cărui partituri vor fi disponibile în versiunea lor digitală”, indiferent dacă acestea sunt în versiune manuscrisă sau tipărită, şi în format deschis, a declarat marţi în faţa jurnaliştilor Maciej Janicki, directorul adjunct al NIFC din Varşovia, care realizează cercetări asupra operei compozitorului, o documentează şi o promovează apoi pe plan mondial.

Vizitatorii site-ului, indiferent dacă sunt melomani, profesionişti din industria muzicală sau cercetători specializaţi, vor găsi pe noua platformă online toate arhivele fonografice disponibile, înregistrate în timpul tuturor concursurilor internaţionale Frederic Chopin, dar şi în timpul ediţiilor festivalului Chopin et son Europe, în versiuni care pot fi descărcate de pe internet.

La fel se va întâmpla şi cu lucrările şi articolele consacrate marelui compozitor, manuscrisele şi autografele sale, fotografii, picturi şi alte tipuri de arhive, reprezentând un total de aproape 400.000 de obiecte din această colecţie ce a fost înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO.

Noua platformă digitală, ce va putea fi consultată în limbile poloneză şi engleză, va avea la bază un cod-sursă deschis şi va fi echipată cu funcţii şi interfeţe avansate pentru cercetări ştiinţifice, analize şi inspectări ale conţinuturilor.

Secţiunea dedicată partiturilor va fi „partea cea mai inovatoare din acest proiect” ce a fost cofinanţat de Uniunea Europeană, a dezvăluit Maciej Janicki.

Graţie unui software creat în colaborare cu Universitatea Stanford din Statele Unite, internauţii vor putea nu doar să efectueze o cercetare precisă a unei partituri sau a unui fragment şi, apoi, să le descarce cu o rezoluţie foarte bună, ci şi să realizeze tot felul de analize şi de comparaţii melodice, ritmice, armonice şi structurale ale conţinuturilor acestora, a subliniat Marcin Konik, directorul bibliotecii din cadrul acestui institut.

„Nu va fi vorba despre simple scanări sau despre versiuni în format PDF”, a adăugat el.

Frederic Chopin, reprezentant de marcă al perioadei romantice din istoria muzicii, care a compus în principal opere pentru pian, s-a născut în 1810 la Zelazowa Wola, în apropiere de Varşovia, dintr-un tată francez şi o mamă poloneză. După ce şi-a petrecut primii 20 de ani din viaţă în Polonia, şi-a părăsit ţara natală în noiembrie 1830, cu puţin timp înainte de o insurecţie poloneză de amploare împotriva Rusiei, pentru a se muta la Viena şi, apoi, la Paris. Muzicianul a murit în capitala Franţei la vârsta de 39 de ani, pe 17 octombrie 1849.

 

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.