Ponta: Nu am fost şantajat nici de Băsescu, nici de Antena 3

„Nu am fost şantajat nici de preşedintele Traian Băsescu, nici de postul Antena 3”, a declarat, luni, în cadrul unuei conferinţe de presă, premierul Victor Ponta, precizând că, dacă astfel de afirmaţii afectează imaginea Guvernului, se va adresa, potrivit legii, CNA.

Ponta a arătat, într-o conferinţă de presă, care sunt sancţiunile pe care le riscă membrii USL, în urma amendamentelor adoptate la Protocolul Uniunii privind instituirea unui Cod de conduită.

„Nu poţi să dai altfel de sancţiuni decât cele prevăzute de legea partidelor politice. Ideea este să avem, în primul rând, ca semn de avertizare pentru membrii noştri, care este limita peste care nu pot trece atâta timp cât eşti într-o coaliţie şi mecanisme rapide şi clare prin care una din părţi, dacă este cazul şi Guvernul, ne adresăm partidelor componente pentru a se lua măsuri”, a spus Ponta, după şedinţa USL.

El a arătat că limita în USL este cunoscută, dar că problema constă în redactare.

„Linia este că nu poţi să fii şi la Putere şi în Opoziţie. Nu votezi împotriva propriului Guvern. Ai dreptul şi este normal ca toţi parlamentarii noştri de la toate partidele să critice iniţiative ale Guvernului, însă să o facă în măsura în care suntem o coaliţie. Nu doar din dorinţa de a-i lăuda cineva pe la televizor”, a arătat Victor Ponta.

Premierul a dat un exemplu cu privire la afirmaţiile care se fac în presă.

„Dau eu un exemplu, legat şi de evenimentele din ultimele zile: bătălia între diverse trusturi de presă nu intră în competenţa Guvernului şi nici nu am de gând să mă ocup de aşa ceva. Afirmaţii de genul ‘primul ministru sau miniştri sunt şantajaţi’ reprezintă nişte prostii, la fel de mari ca şi afirmaţiile domnului Roşca Stănescu sau ale altor jurnalişti de la alte trusturi de presă când spuneau cum sunt eu şantajat de Băsescu. Ideea este că presa este liberă şi poate să viseze ce vrea şi să inventeze ce vrea despre şantaje, însă când eşti parlamentar al USL nu ai această libertate, poţi să fii din nou jurnalist şi să visezi în fiecare zi alt şantaj. Nu m-a şantajat nici dl. Băsescu, nu m-a şantajat nici Antena 3, nici pe mine, nici pe alţi miniştri. Repet, dacă lucrurile de acest gen privesc şi afectează activitatea Guvernului, conform legii ne vom adresa CNA, dar lucrul acesta ţine de libertatea jurnaliştilor de a spune ce cred, de a inventa uneori. Nu ai aceeaşi libertate atunci când vrei să faci politică şi eşti parlamentar al USL”, a spus Ponta.

El a punctat că democraţia totală în USL este până la luarea deciziei, iar după luarea hotărârii aceasta este implementată.

Pe de altă parte, România trebuie să aibă o poziţia coordonată cu partenerii europeni şi transatlantici în privinţa recunoaşterii independenţei Kosovo, a declarat, luni, premierul Victor Ponta, în faţa Comisiilor reunite de politică externă.

„Aici există o plajă extrem de largă de opinii, de la opinia, dintr-o parte, aceea de a nu recunoaşte niciodată, în niciun context, independenţa Kosovo, până la opinia din cealaltă parte, faţă de care mă apropii strict personal – este aceea de a avea România o poziţie coordonată cu partenerii noştri europeni şi transatlantici şi de a avea o acceptare a unei situaţii de realitate”, a spus primul ministru.

Ponta consideră că decizia în acest sens aparţine celor trei actori cu atribuţii, respectiv Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului, care trebuie să o asume.

„Însă lucrurile acestea nu pot fi decise doar de către Guvern, nu pot fi decise doar de către preşedinte, nu pot fi decise doar de către Parlament. Am discutat de altfel şi cu preşedintele României aceste puncte de vedere (…). Însă o astfel de decizie nu poate fi decât asumată de Parlament, de Guvern şi de Preşedinţie, pentru că e vorba de o problemă de politică externă importantă şi de interesele şi de reprezentarea legitimă a României în adoptarea acestor decizii”, a mai spus Ponta.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.