Ponta: Referendumul se organizează împreună cu alegerile europarlamentare pentru că e mai bine aşa

Guvernul va lua măsuri pentru organizarea, pe 24 şi 25 mai, a alegerilor pentru Parlamentul European şi a referendumului de modificare a Constituţiei, având baza legală prin OU 103/2009 aprobată de Guvernul Boc şi avizată de ministrul Justiţiei de atunci, Cătălin Predoiu, a declarat premierul Ponta.

Ponta a arătat că Ordonanţa de Urgenţă 103/2009, avizată inclusiv de prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, atunci în calitate de ministru al Justiţiei, prevede posibilitatea cumulării referendumului cu alte tipuri de alegeri.

Premierul Victor Ponta le-a spus anterior miniştrilor, în şedinţa de guvern, să aibă grijă ce semnează deoarece „rămâne la arhivă”, el făcând astfel referire la OU 103/2009 emisă de Guvernul Boc, act normativ care, în opinia sa, este „o pledoarie” pentru unificarea alegerilor parlamentare cu referendumul.

Ordonanţa de urgenţă 103/2009 completează Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

„O să vă fac o scurtă relatare despre Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 103 din 2009, care a stabilit că referendumul se organizează împreună cu alegerile europarlamentare, că e mai bine aşa. O să vă citez, că m-am învăţat să citez ca să nu greşesc, o să vă citez cum spunea primul ministru Boc şi ministrul Justiţiei, domnul Predoiu, că e mai bine să unim europarlamentarele cu referendumul, motiv pentru care au dat ordonanţă de urgenţă”, a spus Ponta, în prezenţa presei.

În acest context, le-a cerut miniştrilor să fie atenţi la documentele pe care le aprobă în timpul activităţii lor.

„Morala este: «Vedeţi ce semnaţi că rămâne la arhivă», asta-i morala. Aşa, o pledoarie pentru unirea referindumul cu europarlamentarele, cum face aici Guvernul Boc, mai rar. Ne-au convins, aproape”, le-a mai spus Ponta miniştrilor.

 

Boc: Comasarea referendumului cu alegerile europarlamentare este imorală

 

Organizarea referendumului privind reviziurea Constituției odată cu alegerile europarlamentare este legală, însă nu și morală pentru că nu ar trebui să se suprapună ”peste problematica UE”, a declarat, moercuri, fostul premier Emil Boc.

„Era de recomandat, şi aşa spun şi normele europene, să nu se suprapună alegerile europarlamentare peste alte evenimente politice interne, dar este numai o recomandare a UE. Gândindu-mă însă, când nouă ni s-a anulat decizia de comasarea a alegerilor, Ponta şi Antonescu ne-au cerut demisia, iar acum ei fac acelaşi lucru. Norma este de recomandare din partea UE, iar România nu vrea să fie în concordanţă cu ce este în UE, vrea să fie mai catolică decât Papa şi vrea să organizeze referendumul. Legal nu poate fi oprit, moral ar putea să nu fie organizat, pentru că nu ar trebui să se suprapună peste problematica UE”, a afirmat Boc.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.