Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Ctitoriile Guvernului Ponta: SCANDAL pe tema comasării muzeelor bucureştene!

Publicat: joi, 19 decembrie 2013

Executivul are în sertar un proiect de lege prin care vrea să unească Muzeul Antipa cu Muzeul Ţăranului Român, iar colecţia celui din urmă să treacă, în aer liber, la Muzeul Satului, scrie adevarul.ro.

Guvernul şi-a întors faţa către Cultură, cu scopul de a hăcui muzee. Scandalul a izbucnit la Cotroceni, când preşedintele Traian Băsescu i-a cerut lui Gigel Ştirbu, după ce liberalul a depus jurământul de ministru al Culturii, să nu comaseze Muzeul Ţăranului Român cu Muzeul Satului.

De altfel, conform Digi 24, Crin Antonescu le-a cerut miniștrilor PNL să nu accepte ordonanța de urgență pentru numirea unui șef interimar la TVR și să se opună comasării Muzeului Țăranului Român cu Muzeul Satului. Noul ministru al Culturii a declarat deja că se va opune proiectului de comasare.

În schimb, premierul Victor Ponta a replicat scurt: „Comasaţi-le!“.

Vă prezentăm două scrisori deschise adresate şefului Executivului pe această temă:

Scrisoare deschisă adresată Domnului Prim-Ministru Victor Ponta

            Stimate Domnule Prim-Ministru,

Am fost informat cu privire la existența unui proiect de hotărâre a Guvernului care ar face ca, într-o primă etapă, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa‟ să treacă în subordinea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice și imobilul din Șoseaua Kiseleff nr. 3, care adăpostește Muzeul Național al Țăranului Român, în administrarea Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa­‟. În etapa următoare, din câte am înțeles, ar urma ca, în termen de 90 de zile, Muzeul nostru să fie unificat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti‟, pierzându-și așadar, personalitatea juridică, iar toate bunurile culturale care sunt adăpostite în clădirea noastră și expoziția permanentă să fie găzduite în imobilul muzeului în aer liber din Parcul Herăstrău.

Vă rog să îmi permiteți, domnule Prim-Ministru, să expun foarte pe scurt motivele pentru care o asemenea decizie ar fi total inoportună. Nu am să discut, aici, situația colegilor noștri din Muzeul „Antipa‟. Muzeul nostru, care a fost înființat în anul 1906, sub patronajul Regelui Carol I (al cărui nume l-a și purtat, din 1915, până în 1948) a fost găzduit în clădirea în care se află acum, de la bun început. Clădirea, proiectată, inițial, de arhitectul Nicolae Ghica – Budești și terminată de arhitectul Grigore Ionescu (și care, acum, este monument istoric de importanță națională), a fost gândită, din capul locului, pentru a găzdui „Muzeul de Artă Națională‟, inițiat de marele nostru muzeolog, istoric de artă și etnolog, Alexandru Tzigara – Samurcaș. Din păcate, cel mai mare muzeu al României, așa cum era în acel moment, a fost evacuat din clădire în 1953, pentru a găzdui Muzeul Lenin – Stalin, devenit, mai târziu, Muzeul de istorie a Partidului Comunist, care a ființat, până în decembrie 1989 în această clădire.

Între timp, Muzeul (rebotezat „de Artă Populară‟) a fost, găzduit de Palatul Știrbey, de pe Calea Victoriei, până în anul 1978, când, prin decizia directă a lui Nicolae Ceaușescu, a fost desființat, prin unificare cu Muzeul Satului. Întregul patrimoniu al muzeului a fost înghesuit în niște condiții absolut improprii, Muzeul Satului, ca muzeu în aer liber, nefiind pregătit, în nici un fel, să primească acest patrimoniu și să îl îngrijească.

La începutul lunii februarie a anului 1990, după desfiiințarea fostului muzeu al Partidului Comunist, Muzeul nostru s-a întors în sediul care îi era destinat. Pentru patrimoniul său, care numără peste 90.000 de obiecte, s-au construit depozite speciale adecvate patrimoniului etnologic, potrivit standardelor internaționale. Totodată, într-un timp foarte scurt, o echipă excepțională de etnologi, sociologi și artiști, condusă de marele pictor Horia Bernea, a realizat o expoziție permanentă remarcabilă, fapt care a fost recompensat cu cel mai important premiu în domeniul muzeelor, din Europa. Astfel, în 1996, Muzeul Țăranului a primit Premiul pentru Muzeul European al Anului, rămânând, până în ziua de astăzi, singura instituție muzeală din România care a primit această distincţie.

Dacă s-ar da curs proiectului de hotărâre a Guvernului (care, oricum, în acest moment, nu respectă, în opina naostră) prevederile Legii muzeelor și colecțiilor nr. 311/2003 republicată, art. 18 și 34 și care nu a fost publicată pe pagina de internet a ministerului inițiator,

–          s-ar desființa o instituție fundamentală pentru spiritualitatea românească, greșeală pe care a făcut-o (atunci, cu vădită intenție) numai regimul comunist,

–          s-ar distruge o expoziție permanentă care a fost unanim apreciată de specialiști și de ghidurile turistice publicate în întreaga lume (vă putem pune la dispoziție aceste detalii),

–          ar fi lăsat fără adăpost un patrimoniu de excepție (pentru că Muzeul Satului nu dispune de spații suplimentare de depozitare pentru a putea primi și obiectele pe care le gestionează Muzeul Țăranului),

–          Muzeul „Antipa‟ ar primi un spațiu, oricum, inadecvat nevoilor sale,

–          un număr imens de persoane care apreciază Muzeul Național al Țăranului Român (nu numai cei care fac parte din elita intelectuală a țării, de la membrii Academiei Române, profesorii universitari, artiștii etc.), precum și publicul obișnuit al muzeului, de la elevi și studenți, până la rezidenții străini în România, inclusiv, diplomații, vor fi extrem de nemulțumite de o asemenea măsură, care va elimina din viața publică a Capitalei un loc de cultură ce are o semnificație aparte pentru cel puțin câteva sute de mii de oameni (nu doar vizitatorii obișnuiți ai muzeului, așadar), care vin la Muzeul Țăranului pentru a lua parte la manifestări culturale dintre cele mai diverse: expoziții temporare, concerte, festivaluri de teatru și film, lansări de carte, conferințe etc.

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Vă asigur că poziția pe care o exprim în această scrisoare deschisă este conformă cu cea a întregului personal al Muzeului și că ea va rămâne aceeași, indiferent cine se va afla la conducerea instituției în viitor.

Sper că prin decizia pe care o veți lua, de a nu da curs inițiativei de desființare a Muzeului Național al Țăranului Român, veți dovedi că ascultați vocea rațiunii, respectând dreptul fundamental la cultură al cetățenilor și punând preț pe identitatea culturală a românilor.

Cu deosebit respect,

Dr. Virgil Ştefan NIŢULESCU

Directorul general al Muzeului Național al Țăranului Român

******

Scrisoarea deschisa catre Victor Ponta semnata de Catalin Predoiu 

Domnule Prim-Ministru Victor Ponta,

Va scriu cu ingrijorare si indignare in legatura cu derapajele grave pe care le aveti in ultima perioada de la valori si interese fundamentale ale Romaniei.

Dupa ce ati comandat alaturi de Crin Antonescu slabirea Codului Penal ca sa protejati coruptii, distrugand astfel credibilitatea externa a Romaniei, intentionati acum sa distrugeti un simbol national si o comoara turistica a Capitalei.

Va cer public sa opriti imediat proiectul de comasare a Muzeului Taranului Roman cu Muzeul Satului. Nu exista niciun argument ca sa procedati astfel.  Va informez, in cazul in care nu v-ati documentat in prealabil, ca  Muzeul Taranului Roman este dedicat spiritualitatii romanesti, iar Muzeul Satului este dedicat etnologiei romanesti.

De asemenea va cer sa ne explicati tuturor ce aveti de gand sa faceti cu acea cladire si de ce sunteti atat de hotarat sa desfiintati singurul muzeu din Romania care a primit premiul pentru Muzeul European al Anului, distinctie care a atras un numar foarte mare de turisti straini in Romania.  Aveti cumva un proiect imobiliar din care sa scoateti bani pentru partid? Aveti vreun plan pentru terenul pe care se afla amplasat Muzeul Taranului Roman in plin centrul capitalei?

Muzeul Taranului Roman a fost infiintat in anul 1906 sub patronajul regelui Carol I si evacuat din cladire in anul 1953 pentru a gazdui Muzeul Lenin – Stanin, care a devenit mai tarziu Muzeul Partidului Comunist.
Ceea ce faceti dumneavoastra acum seamana foarte mult cu actiunea din 1953. Va cer sa opriti acest demers si sa opriti procesul de distrugere al valorilor nationale!

In ceea ce priveste conducerea TVR, intentia dumneavoastra de a-l numi prin ordonanta de urgenta, in fruntea acestei institutii pe dl.Valentin Nicolau echivaleaza cu reinstalarea epocii Adrian Nastase in Televiziunea Romana, o epoca a coruptiei si a tiraniei politice.

Iata de ce, va solicit public sa nu emiteti o astfel de ordonanta si sa procedati in spiritul legii si al bunului simt.

Cu speranta ca ratiunea va triumfa in cele din urma,

Catalin Predoiu

 

La rândul său, Paulina Popoiu, directorul general al Muzeului Satului din Capitală, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că, în urma întâlnirii avute cu ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, are certitudinea că acesta nu îşi va da acordul privind comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului Român (MŢR), scrie tvr.ro.

„Ministrul Ştirbu (Gigel Ştirbu, n.r.) a procedat aşa cum trebuie, ne-am chemat pe toţi trei (directorul Muzeului Antipa, Dumitru Murariu, cel al Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, şi cel al Muzeului Satului, n.r.) pentru a ne şti punctul de vedere. Evident că punctul nostru de vedere a fost că nu se poate ca trei muzee să facă un asemenea joc absolut imposibil şi fără niciun fel de temei logic. Concluzia care s-a tras este că nu se va face această comasare de muzee de niciun fel”, a declarat directorul Muzeului Satului.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=20269

Publicat de la data dec. 19 2013. Categorii Cultură, CULTURĂ, Recomandări ULTIMA ORĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

14 octombrie 2019, 10:17
 

N
Soare
13°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 16°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 76%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 7:29
Apus: 18:34
Prognoza 15 octombrie 2019
Zi
 

ENE
Înnourat
24°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NE
Parţial noros
10°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 233.559 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team