Ponta şi Antonescu, din nou în tandem

Președintele PSD, Victor Ponta, a anunțat, marţi seara, că a luat legătura cu președintele PNL, Crin Antonescu, şi că s-au ”împăcat”, precizând că vor păstra disputele viitoare într-un cadru privat.

„Ne-am împăcat. Am vorbit cu dânsul – a trebuit să plece în Elveţia, avea o vizită programată – am vorbit, air azi în Parlament s-a văzut foarte clar că majoritatea USL funcţionează foarte bine, ca şi până acum. În ceea ce mă priveşte – şi sunt convins că şi Crin va face la fel – orice dispută sau neînţelegere o păstrăm în cadru privat”, a spus Ponta.

Premierul a precizat și faptul că Antonescu se bizuie pe susținerea PSD la prezidențiale, acesta fiind candidatul USL-ului.

Victor Ponta şi Crin Antonescu au lansat o serie de acuzații publice reciproce, vorbind inclusiv de riscul ruperii USL şi al căderii Guvernului.

Ce procente au Antonescu și Ponta dacă ar candida amândoi la prezidențiale

Institutul Avangarde condus de sociologul Marius Pieleanu a realizat săptămâna trecută, între 8 și 15 septembrie, un sondaj de opinie care reflectă atât intențiile de vot pentru alegerile europarlamentare, cât și cele pentru alegerile prezidențiale. În privința europarlamentarelor, pe primul loc se situează potențiala alianță PSD-UNPR, care este creditată cu voturile a 37,5 la sută din totalul celor care se declară hotărâți să meargă la vot (aceștia reprezintă 60 la sută din întregul eșantion). Pe locul al doilea se situează PNL, cu 22,4 la sută, urmat de PDL cu 15,7 procente, PPDD cu 6,9 la sută, UDMR cu 5,1 procente și Mișcarea Populară, puțin sub pragul de 5 la sută (4,9). Legat de alegerile prezidențiale clasamentul în vârful topului este unul diferit. La întrebarea deschisă (nu li s-a indicat subiecților vreun candidat) „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, dvs personal pe cine ați vota?”, subiecții care au avut o opinie l-au indicat în proporție mai mare pe liderul PNL Crin Antonescu (26 la sută) decât pe președintele PSD, premierul Victor Ponta (24 la sută). Pe locul al treilea se situează fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu (11 la sută), urmat în ordine de Traian Băsescu (7 la sută – întrebarea fiind deschisă, nu toți repondenți au cunoscut amănuntul că acesta nu va mai candida), Corneliu Vadim Tudor (5 procente), Dan Diaconescu (4 la sută), Sorin Oprescu (4 la sută), Mugur Isărescu (4 la sută), Klaus Johannis (3 la sută), Emil Boc (2 la sută), Mircea Geoană (2 la sută) și Călin Popescu Tăriceanu (2 la sută). Sondajul Avangarde a fost realizat pe un eșantion de 1500 de persoane și are o marjă de eroare de 2,5 la sută.

Războiul USL: Ce se întâmplă dacă Alianţa se rupe

Luni seara, copreşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au confirmat, prin atacuri reciproce extrem de virulente, fragilitatea celei mai mari coaliţii de guvernare din România postdecembristă.  Pentru prima dată de când PNL s-a înfrăţit cu PSD s-a pus problema destrămării Alianţei.

Motivul ar fi poziţia diferită a PSD şi PNL asupra proiectului minier de la Roşia Montană. Însă, se pare că miza e alta.

Şi anume, baronii PSD din teritoriu doresc ca partidul lor să aibă candidat propriu la prezidenţiale.

Liderul PSD Victor Ponta i-a transmis, luni seara, colegului său de alianţă liberalul Crin Antonescu, că nu mai e deloc sigur că liderii PSD îl vor mai susţine în cursa pentru fotoliul de preşedinte.

La rândul lui, Crin Antonescu l-a avertizat pe Victor Ponta că, fără PNL, nu va mai avea scaunul de prim-ministru.

Social democraţii nu par foarte îngrijoraţi de acest aspect pentru că, la un calcul simplu, PSD are toate şansele să guverneze destul de confortabil şi fără PNL.

Pentru a rămâne la Palatul Victoria, Victor Ponta are nevoie de 291 de parlamentari din totalul de 581. Asta în condiţiile în care PSD are 223 de mandate, PNL 199, PDL 70, PPDD 51, PC 27, UDMR 26, Minorităţi 18.

Aşadar, PSD are avea nevoie de încă 68 de mandate, care ar putea veni din partea maghiarilor, 26 de voturi, dacă îi va coopta în guvern, din partea minorităţilor, 18 mandate, care întotdeauna sprijină Guvernul. Până acum ar obţine 267 de voturi.

Voturile lipsă le-ar putea lua dacă pastrează partidul Conservator în guvern sau asigurându-şi sprijinul parlamentar al celor de la PPDD.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.