Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Ponta: Zona Mării Negre devine "acel rezervor energetic de care România are foarte mare nevoie"

Publicat: luni, 06 mai 2013

Premierul Victor Ponta crede că România ar putea deveni independentă energetic în cel mult zece ani ca urmare a exploatării resurselor de gaze şi de ţiţei din Marea Neagră.

„Am vizitat platformele din Marea Neagră, le mulţumesc reprezentanţilor OMV – Petrom care au fost alături de mine. Primul sentiment pe care îl am este de foarte mare mândrie pentru că am văzut realizări tehnologice cu totul şi cu totul excepţionale, o platformă în mijlocul mării nu e chiar cel mai simplu lucru din lume, realizări care au aparţinut românilor, celor de la Petrom. Am aflat şi eu cu această ocazie că e vorba de zeci de ani de experienţă, dinainte de 1989, e vorba de condiţii extrem de dificile, e vorba de invenţii tehnologice care aparţin celor de la Petrom şi faptul că în acest moment o parte importantă a producţiei de ţiţei şi de gaze vine din această zonă de offshore pentru posibilitatea de dezvoltare a României şi aici vorbesc nu doar de consumul populaţiei, ci vorbesc de consumul industrial, e un lucru foarte bun”, a declarat premierul Victor Ponta, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută pe Aeroportul „Mihail Kogălniceanu”.

Totodată, Ponta a precizat că s-a ajuns la un acord cu Rompetrol în privinţa creanţei datorate de companie.

”Cu Rompetrol avem un litigiu de foarte mulţi ani, un litigiu în care nimeni din partea română nu a avut curaj să ia decizii. Să negocieze şi să ia o decizie. În ceea ce mă priveşte, cu mandatul pe care mi l-am asumat, acela de a rezolva tot ce nu s-a rezolvat în ultimii 10 sau 20 de ani, am format o echipă de negociere, s-a ajuns la un acord, care înseamnă 200 de milioane pentru o parte din acţiuni şi renunţarea la litigiu, ştiţi că noi avem procese în instanţă între statul român şi Rompetrol, dar mai important decât cei 200 de milioane este obligaţia celor de la KazMunayGaz de a face un fond de investiţii de un miliard în România. Prima investiţie importantă cred că se va face tocmai în actuala rafinărie şi mai departe în terminalul de la Năvodari, de la Midia, un miliard, dincolo de 200 de milioane pentru buget. Un miliard care se investeşte în România este un lucru foarte bun şi la fel voi face pentru toate celelalte companii, care vor să investească în România. (…) Este un proces pe rol. Luni, este noul termen. Oferta celor de la Rompetrol era greu acceptabilă de autorităţile române. Acum sunt negocieri. Dacă ajungem până luni la o înţelegere, cu atât mai bine. Dacă nu, decide instanţa. În funcţie de decizie, pot apărea şi alte repercusiuni. Sper că putem să ajungem la un acord benefic, atât pentru stat, cât şi pentru Rompetrol”, a declarat premierul vineri.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=5908

Publicat de la data mai 6 2013. Categorii Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

21 februarie 2020, 2:15
 

NNV
Noros
4°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 4°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 86%
Vânt: 4 km/h NNV
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:07
Apus: 17:52
Prognoza 22 februarie 2020
Zi
 

N
Predominant înnourat
11°C
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

S
Parţial înnourat
1°C
Vânt: 4 km/h S
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 265.945 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team