POR – Au fost lansate apelurile pentru proiecte ce au ca obiectiv reducerea emisiilor de carbon

Versiunea finală a Ghidului Solicitantului – Condiții specifice de accesare a fondurilor ȋn cadrul apelurilor de proiecte cu numărul POR/2017/3/3.2/1/7 REGIUNI, POR/2017/3/3.2/1/BI și POR/2017/3/3.2/1/ITI, Obiectivul specific 3.2 – Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, a fost aprobată astăzi, 20.07.2017, prin ordin al ministrului delegat pentru fonduri europene și va fi publicată pe site-ul programului.

Ghidul Solicitantului – Condiții specifice de accesare a fondurilor ȋn cadrul apelurilor de proiecte cu numărul POR/2017/3/3.2/1/7 REGIUNI, POR/2017/3/3.2/1/BI și POR/2017/3/3.2/1/ITI, Obiectivul specific 3.2 – Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă din cadrul Axei prioritare – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, conține informațiile specifice necesare în vederea deschiderii apelurilor de proiecte POR/2017/3/3.2/1/7 REGIUNI, POR/2017/3/3.2/1/BI și POR/2017/3/3.2/1/ITI referitoare la specificitatea proiectelor, modalitatea de completare și de depunere a cererilor de finanțare, condiții de eligibilitate, criterii de evaluare, o descriere a etapelor de verificare, evaluare, contractare a proiectelor. De asemenea, sunt incluse instrucțiuni de completare a Cererii de finanțare de către solicitanți.

Depunerea cererilor de finanțare se face utilizând sistemul electronic – aplicația MYSMIS.

Pentru pregătirea proiectelor este prevăzută o perioadă de două luni de la data publicării Ghidului specific, astfel încât depunerea proiectelor se va face începând cu data de 20 septembrie 2017, ora 12.00. Cererile de finanțare vor putea fi transmise până la data de 20 martie 2018, ora 12.00.

De asemenea, un centralizator al răspunsurilor la întrebările, propunerile și observațiile primite asupra Ghidului Specific – varianta supusă consultării publice va fi publicat pe site-ul programului.

Programul Operațional Regional 2014-2020 este unul dintre programele operaționale implementate în România, cofinanțate din fondurile europene structurale și de investiții şi gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), în calitate de Autoritate de Management.

 

A fost lansat proiectul „Fondul pentru acţiuni în domeniul managementului energiei durabile” 

De asemenea, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Organism Intermediar, a demarat, în data de 13 iulie 2017, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice al Confederației Elveției, în calitate de Finanțator și cu Ministerul Finanțelor Publice, cu rol de Unitate Națională de Coordonare, proiectul „Fondul pentru acţiuni în domeniul managementului energiei durabile” (SEAF).

 

Proiectul este cofinanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene, în cadrul Programului de Cooperare Elvețiano – Român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, si face parte din Aria de concentrare 4 – „Îmbunătăţirea mediului înconjurător”.

 

Obiectivul proiectului vizează susținerea unui management al energiei durabile la nivelul municipalităților din România, prin îmbunătățirea infrastructurii locale, consolidarea capacităților de gestionare și conștientizarea cu privire la eficiența energetică și energia regenerabilă, cu scopul de a crește calitatea vieții cetățenilor, a diminua costurile energetice și de a oferi un răspuns la schimbările climatice.

 

Proiectul SEAF cuprinde două componente de finanțare, astfel:

 

1). Abordarea integrată a „Premiului European pentru Energie”(EEA), cu o valoare totală de 2.666.989 CHF, prin care oraşele vor fi iniţiate pentru „Premiul European pentru Energie” în conformitate cu practicile si procedurile europene şi vor elabora, sau actualiza după caz, „Planul de Acţiune pentru Energie Durabilă”;

2). Acțiuni privind energia durabilă (proiecte de mici dimensiuni) în comunități (oraşe) din regiunile sărace/subdezvoltate ale României, cu o valoare totala de 5.333.979 CHF, pentru a sprijini localități din regiuni defavorizate economic, prin contribuții la proiectele de investiții urbane, relevante în managementul energiei durabile și importante pentru dezvoltarea comunității.

 

Durata de implementare a proiectului este cuprinsă între mai 2016 și septembrie 2019, iar valoarea totală eligibilă din partea Confederației Elveției este de 8.350.968 CHF (din care, 350.000 CHF, cheltuieli de management).

 

Toate acțiunile și proiectele care urmează să fie finanțate de către SEAF vor fi co-finanțate cel puțin cu 15% de către beneficiarii acestor acțiuni și proiecte, urmând ca maxim 85% din sumele alocate să fie rambursate din fondurile Contribuției Elvețiene.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.