Portugalia la președinția Consiliului UE

Portugalia a preluat de la 1 ianuarie preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, având pe agendă pregătirea recuperării post-COVID-19 şi încheierea demersurilor care să permită punerea în aplicare a Mecanismului de Rezilienţă şi Redresare, într-un climat marcat de consecinţele acordului privind Brexit, comentează EFE.

Preşedinţia germană lasă moştenire un acord pentru planul de recuperare şi buget comunitar pentru perioada 2021-2027, însă sarcina este departe de a fi finalizată.

Mai trebuie puse la punct instrumentele care să permită ca fondurile să înceapă să ajungă la statele membre, demers care îi va reveni premierului lusitan Antonio Costa.

Astăzi există deja un consens potrivit căruia impactul economic al COVID-19 este profund şi de durată, dar Europa nu poate rămâne în urma altor zone de pe glob”, punctează Antonio Mendoza, profesor la Institutul Superior de Economie şi Gestiune din Lisabona, fost ministru al lucrărilor publice între 2009 şi 2011.

Impactul este totodată şi unul de ordin social, deoarece pandemia a lovit din greu forţa de muncă şi a accentuat inegalităţile, o realitate deloc străină preşedinţiei portugheze, care vrea să acorde prioritate pilonului social al UE.

Toate astea, într-un semestru în care Brexit va deveni realitate, după acordul încheiat în ajunul Crăciunului între Bruxelles şi Londra, în urma unor negocieri-maraton.

În acest context, Portugalia ar putea fi un „bun mediator” în privinţa relaţiei viitoare cu Regatul Unit, după cum a declarat recent într-un interviu pentru EFE ministrul de Externe portughez, Augusto Santos Silva.

Cu atât mai mult cu cât portughezii şi britanicii sunt uniţi prin cea mai veche alianţă diplomatică din lume, care datează din secolul al XIV-lea, și în plus „există o sensibilitate specială a Portugaliei, dincolo de istorie, faţă de Regatul Unit”, a explicat pentru EFE economistul Universităţii din Coimbra, Jose Reis.

Mii de britanici deţin o a doua reşedinţă în Portugalia şi există o importantă comunitate de imigranţi portughezi în Regatul Unit. Reis consideră că trebuie să se profite de aceste legături, într-un pariu pentru „toleranţă, înţelegere şi cooperare” care poate ajuta la consolidarea noilor relaţii pe care le stabileşte acordul încheiat cu Regatul Unit.

Valorile fundamentale în cadrul societăţii digitale

Promovarea deschiderii Europei către lume şi a leadership-ului său „în consolidarea unui sistem de comerţ internaţional deschis şi bazat pe reguli” reprezintă o altă prioritate inclusă de Portugalia în agenda preşedinţiei sale, iar acest lucru nu reprezintă o noutate.

În trecut, când a mai deţinut preşedinţia Consiliului UE, Portugalia a acordat o importanţă specială relaţiilor externe ale UE şi a ştiut să profite de relaţiile istorice pe care le menţine pe aproape toate continentele, ca urmare a trecutului său colonial: în Africa lusofonă, în Brazilia sau în ţări asiatice precum Timorul de Est şi India.

Pe parcursul acestui semestru, Portugalia doreşte să dea un impus special relaţiilor cu India, prin intermediul primului summit între gigantul asiatic şi Uniunea Europeană, într-un moment în care există deja discuţii pentru un viitor acord comercial.

Portugalia are relaţii puternice şi cu Brazilia, cu care, în semestrul în care Portugalia a deţinut ultima preşedinţie europeană prin rotaţie, în 2007, a organizat un summit în care s-a decis consolidarea relaţiilor economice şi comerciale. Această frăţie ar putea fi utilă în perspectiva acordului dintre UE şi Mercosur.

Deşi este o ţară mică şi la periferia Europei, Portugalia este o fereastră pentru economia globală”, susţine Antonio Mendoza.

Portugalia nu va uita nici de alte două aspecte care au fost axele Uniunii Europene în ultimii ani, tranziţiile digitală şi ecologică.

De altfel, cu prilejul ultimei ediţii a Web Summit, ministrul Economiei şi Tranziţiei Digitale portugheze, Pedro Siza Vieira, a anunţat că, în timpul preşedinţiei europene, Portugalia se va dedica „stipulării faptului că valorile fundamentale trebuie asigurate în cadrul societăţii digitale”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.