Portugalia: o țară model în Uniunea Europeană

Consumul de energie

În 2019, cheltuielile medii anuale pe gospodărie în Portugalia au fost de peste 980 de euro la factura de energie electrică, a 12-a cea mai mare factură din Europa.

În 2022, producția de energii regenerabile a furnizat 45% din consum, din care energie eoliană 24%, hidroelectrică 9%, biomasă 7% și fotovoltaică 5%. Producția de gaze naturale a furnizat 33% din consum, importurile furnizând restul de 22%.

Susținerea facturii energetice a industriilor consumatoare de gaze naturale se va încheia în luna iulie 2023. Valoarea sprijinului plătit de stat, cu ajutoare de la UE nu a atins suma totală de 235 milioane de euro, însă Guvernul a decis că subvențiile nu mai sunt justificate.

Un nou sprijin nu este planificat, ținând cont de scăderea bruscă a prețurilor la gaze din perioada mai-iunie 2023.

Portugalia se numără printre cele cinci țări din Uniunea Europeană cu cele mai robuste măsuri de economisire a energiei, fiind singura care raportează în mod transparent implementarea acestora, potrivit unui raport al Biroului European pentru Mediu (EEB), dat publictății pe 25 mai 2023 (Portugal entre os cinco países da UE com as medidas mais robustas de poupança de energia – Energia – Jornal de Negócios (jornaldenegocios.pt): Portugalia se remarcă și prin faptul că este „singura țară” care raportează în mod regulat și transparent informații despre implementarea și progresul măsurilor de economisire a energiei, creând în acest scop o comisie.

Raportul de progres pentru Planul de economisire a energiei 2022-2023 din Portugalia a fost lansat în martie 2023 de către Agenția pentru Energie (ADENE), indicând că, din august 2022 până în ianuarie 2023, consumul de gaze a fost redus cu 16,7%, comparativ cu media. din ultimele cinci perioade omoloage (ținta de 15% până în martie 2023).

Criza apei

Portugalia a efectuat studii științifice cuprinzătoare ale resurselor sale de apă, luând în considerare prognozele climatice și demografice, pentru a înțelege mai bine cum vor evolua modelele de utilizare și disponibilitatea pe măsură ce lipsa de apă progresează ((UE obligă statele membre să îmbunătățească accesul la apă; statele decid cum… – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (uzpr.ro).

În lunile iulie și august 2023, în condițiile în care rezervoarele din mai multe părți ale țării au scăzut critic, guvernul portughez a îndemnat zeci de municipalități să majoreze prețurile apei de consum – o mișcare despre care criticii spun că ar putea împinge familiile vulnerabile, lipsite de numerar, către „sărăcia apei”.

Petiția vizând retragerea din Acordul privind pandemiile

În Portugalia circulă o petiție prin care se strâng semnături pentru a retrage țara din controversatul Tratat al OMS privind pregătirea și prevenirea pentru viitoarele pandemii; petiție ar trebui să adune 60.000 de semnături necesare pentru a se putea organiza un referendum care să pună problema ieșirii țării din acest accord (Ciprian Pop, comentariu în România Muncitoare, nr. 310, mai-iunie 2023, p. 23-24).

Textul petiției explică cum „criticii acestui nou tratat subliniază că, dacă ar fi aprobat, tratatul ar acorda puteri nelimitate OMS, care nu este un organism cu oficiali aleși democratic și care, în cazul unei noi pandemii, ar putea trece peste liniile directoare ale guvernelor și chiar și constituțiile țărilor membre OMS:

„În plus, sunt planificate aproximativ trei sute de modificări ale Regulamentului Internațional de Sănătate, inclusiv suspendarea drepturilor omului într-o situație de criză de sănătate publică; pe scurt, cu aceste reglementări globale, capacitatea țărilor de a lua decizii autonome în timpul unei viitoare urgențe de sănătate publică va fi și mai limitată, la fel ca și capacitatea cetățenilor de a se apăra împotriva măsurilor discreționare care afectează drepturile omului”.

Medicul stomatolog Marta Gameiro – autoarea petiției – consideră că problema este mult prea serioasă pentru a fi ascunsă dezbaterii publice – dar exact așa pare să fie: foarte puține surse media se referă la acest tratat, la discuțiile în curs despre el – și aproape nici o sursă din mass-media nu oferă știri despre ceea ce se pregătește, într-un efort menit a alerta oamenii asupra posibilelor implicații.

Petiția doamnei Gameiro începe cu trei întrebări, dintre care principala este „ar trebui Portugalia să rămână membră a OMS, deoarece această agenție, subordonată Națiunilor Unite, atrage cea mai mare parte a fundațiilor și entităților private, care finanțează activitățile OMS?„.

Petiția subliniază că ”în urma Covid-19, este important ca oamenii să știe cât de mult pot fi conectate guvernele, OMS și alte organizații la profitul sectorului farmaceutic”.

Potrivit legii portugheze, referendumul de inițiativă populară trebuie să adune 60.000 de semnături într-o perioadă de maximum șase luni.

Petiția a strâns până la începutul lunii iunie doar 1.258 de semnături – iar ultimul cuvânt le revine parlamentarilor al căror interes până acum a fost practic inexistent.

Scopul principal al petiției „Referendum pentru autodeterminare în sănătate – Portugalia și OMS” este „promovarea unei dezbateri privind această autodeterminare”, a spus Marta Gameiro: „Este în joc este posibilitatea ca o elită să preia controlul asupra unei organizații, care ar trebui să fie independentă”, spune ea, făcând aluzie, la legăturile OMS cu sectorul farmaceutic și fundațiile private cu interese comerciale.

Trebuie menționat că directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a asigurat, la o conferință de presă desfîțurată în martie 2023, că propunerile luate în considerare „nu vor elimina niciodată suveranitatea țărilor în cazul unei noi pandemii.

Este esențial să subliniem că acest acord este negociat de țări, pentru țări, și va fi adoptat și implementat de țări în conformitate cu propriile legi naționale”, a spus fostul ministru etiopian al sănătății și afacerilor externe, adăugând că „afirmația unora că acest acord este o încălcare a suveranității naționale este evident greșită. Țările și numai țările vor decide conținutul acordului, nu personalul OMS”.

Dar, temerile de pierdere a suveranității și suspendarea drepturilor omului în cazul unor noi pandemii rămân – nu în ultimul rând din cauza măsurilor puse în aplicare în timpul pandemiei de Covid-19, multe măsuri luate dovedind că nu au nici o bază științifică, precum și faptul că Portugalia însăși ia în considerare schimbarea Constituției sale în ceea ce privește sănătatea publică care ar putea, potrivit surselor media, să vadă persoane reținute forțat dacă „sunt considerate un risc pentru sănătate”.

După cum avertizează Marta Gameiro, „unele dintre propunerile din noul Tratat propus de OMS lărgesc domeniul de aplicare al situațiilor de urgență pentru a include daune potențiale în loc de daune reale”.

De asemenea, definiția „One Health” din Tratat se referă la ”orice eveniment din biosferă, care poate avea un impact asupra bunăstării umane”.

Textul petiției abordează „puterea de decizie potențial excesivă care va fi pusă în mâinile unei singure persoane, directorul general al OMS”, sugerând că intenția ar putea fi „de a suprima și cenzura vocile celor care pun la îndoială opiniile sale”.

Marta Gameiro este și promotoarea unei alte petiții similare, dar care nu a pus sub semnul întrebării apartenența portugheză la OMS și care a strâns 7.317 semnături. Această petiție a fost deja analizată, într-o primă fază, în cadrul unei audieri a Comisiei de Sănătate a Adunării Republicii din 16 februarie 2023.

Potrivit surselor portugheze, „comisia parlamentară însărcinată cu evaluarea primei petiții nu a încheiat încă procesul”, în timp ce subiectul în sine „a fost tratat cu puțină relevanță de către membrii diferitelor partide”. Prima petiție, de exemplu, nici nu a fost programată să fie dezbătută…

Emilian M. Dobrescu

Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: pixabay.com

    
 
 

Comments

comments

3 comentarii la „Portugalia: o țară model în Uniunea Europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.