Povestea trădării: Tăriceanu, noul preşedinte al Senatului
Călin Popescu Tăriceanu a fost ales, luni, cu 93 de voturi, preşedinte al Senatului. Marius Obreja, propunerea PNL, a primit 45 de voturi, iar Dumitru Oprea, candidatul PDL, a înregistrat 15 voturi.
Antonescu: Tăriceanu este o ”amintire rușinoasă” a PNL
”Din punctul de vedere al partidului, ceea ce era important a fost seriozitatea și coeziunea liberalilor, faptul că Tăriceanu e un președinte al Senatului al PSD. A luat voturile PSD și asociații, majorității din Senat”, a afirmat Antonescu.
”Nu cred că Ponta are calificarea și dreptul de a spune cine îi reprezintă pe liberali în țara asta”, a spus liderul PNL fiind întrebat ce părere are despre faptul că premierul a spus că numirea lui Tăricenau este o încercare de refacere a USL.
”Tăriceanu e o amintire rușinoasă a PNL. Dar pentru PNL care a avut și președinți care au plecat, nu a fost atât de jenant, ca la Stolojan și Valeriu Stoica care s-au rupt și s-au dus și au făcut un partid micuț. Acum a fost numit președinte al Senatului ca să ducă alți liberali, uite că n-a dus. Eu constat că există în PNL că doi cetățeni mai slabi de înger au fugit la PSD și unul a fost mituit cu funcția de președinte al Senatului”, a declarat Antonescu.
”Eu nu am fost niciodată la mâna PSD. Am făcut o alianță pe baze paritare care s-au respetctat, am reprezentat PNL și i-am garantat o poziție demnă în acea alianță”, a mai spus liberalul.
”Să nu cumva să îi supere pe PSD-iști”, a fost sfatul pe care Crin Antonescu i l-a dat lui Călin Popescu Tăriceanu.
Tăriceanu, despre reproșurile lui Antonescu: Nu a avut niciun fel de jenă când a fost promovat și susținut de PSD
Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, ca răspuns la reproșurile aduse de Crin Antonescu, că nici fostul președinte al Senatului nu a avut ”niciun fel de jenă” când a fost susținut de PSD.
”Nu îmi place să fac polemică, doar că domnia sa nu a avut niciun fel de problemă, de jenă, nu i s-a făcut rău când a fost promovat si susținut în toate funcțiile de către cei din PSD. Și-a schimbat punctul de vedere, o face des, nu e niciun fel de problemă”, a declarat Tăriceanu.
Totodată, șeful Senatului a preiczat că PSD și UDMR i-au adus mai multe argumente care l-au convins să candideze la această funcție în urma demisiei lui Antonescu.
”Discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții partidelor pe care azi am contat în sprijinul votului, argumentele pe care le-am analizat m-au dus la concluzia că acest pas trebuie făcut. Nu am ezitat să îmi asum responsabilității. Sper să nu fiu numai cel care conduce ședinrele, dar îmi doresc să particip activ la viața politică a României, să încercăm să mobilizăm România către un proiect major. Cel mai important în final e să ai susținerea cetățenilor. Cred că am o obligație majoră. Cred că e nevoie ca aceste angajamente (n.r. din programul de guvernare) să fie duse la bun sfârșit”, a sublininat Tăriceanu.
Senatorul independent Călin Popescu Tăriceanu, susţinut de grupurile PSD, PC şi UDMR, a întrunit din partea senatorilor 93 de voturi „pentru”, 60 de parlamentari votând împotriva alegerii sale.
Candidatul Marius Obreja (propus de PNL) a întrunit 45 de voturi „pentru” şi 108 voturi „împotrivă”, iar Dumitru Oprea (propus de PDL), 15 voturi „pentru” şi 133 de voturi „împotrivă”. Alte patru voturi au fost anulate.
”Văd rolul Senatului, nu numai acela de for legislativ. Voi continua să lupt să promovez valorile în care cred, valorile drepturilor și libertăților individuale. Voi milita pentru o societate bazată pe modelul social european. Vreau să ajungem să trăim într-o țară normală, o țară care nu mai e divizată și măcinată de conflicte. Voi pune mai presus de orice interesul național”, a declarat Tăriceanu.
”Proiectul politic USL e un proiect pe care nu am reușit să îl ducem la îndeplinire. Având în vedere că misiunea nu a fost dusă la îndeplinire trebuie să lucrăm împreună pentru a nu-i dezamăgi pe cei care ne-au votat și a le spulbera speranța la o viață mai bună. De aceea am decis să aceept propunerea USD și UDMR de a candida pentru acest post. Suntem preocupați de probleme false. Din păcate cea mai mare parte a omenilor politici se lasă antrenați în dispute derizorii”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu a plecat, luni, din PNL și s-a înscris în Partidul Independenților.