Povestea unui Cantacuzin şi lumea colorată a unei pictoriţe, la „Duminica poveştilor adevărate”

Ce au în comun Constantin Şerban Cantacuzino şi pictoriţa Luiza Cala? Aceasta este întrebarea care-şi va găsi răspunsul în ediţia de duminică, 9 iunie (de la ora 18.10), a emisiunii „Duminica poveştilor adevărate” (TVR 2). Emisiunea este difuzată simultan şi online, pe portalul video al Televiziunii Române – TVR+.

Liana Stanciu şi Costea Lupescu îi au invitaţi în platoul emisiunii pe doi dintre oamenii care scriu istorie prin ceea ce sunt, prin ceea ce fac şi prin ceea ce le oferă celorlalţi.

Constantin Şerban Cantacuzino şi-a făcut un scop din a reda gloria trecută câtorva dintre proprietăţile familiei sale, recuperate după ani de luptă prin tribunale. Una dintre cele mai cunoscute clădiri din Bucureşti este Hanul lui Manuc, construit de Manuc Bei, despre care se spunea că era înzestrat cu calităţi excepţionale, vorbea 12 limbi străine şi era un abil cunoscător de oameni. Telespectatorii vor afla duminică, de la ora 18.10, cum a ajuns în final hanul în familia Cantacuzino, care au fost momentele de răscruce ale acestor ani, dar şi care este biserica de suflet a lui Constantin Şerban Cantacuzino, ctitorită de Maria Doamna, soţia voievodului Şerban Cantacuzino în anul 1683.

Tot în ediţia de duminică a emisiunii „Duminica poveştilor adevărate”, telespectatorii vor intra în lumea plină de culoare a pictoriţei Luiza Cala, ale cărei lucrări se află atât în colecţii ale statului, cât şi în colecţii particulare din ţări precum Grecia, Spania, Franţa, S.U.A., Canada şi Italia. A studiat pictura cu Sabin Bălaşa şi cu Rafael Fuentes, a participat la numeroase expoziţii personale şi de grup, în ţară şi peste hotare, şi găzduieşte acum seri de cultură şi artă (numite „serile calatiene”) în galeria ei din Saturn. Vom afla împreună ce rol au credinţa, fericirea şi încercările în viaţa artistei, dar şi ce o inspiră în realizarea lucrărilor sale.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.