Poziţia preşedintelui Traian Băsescu cu privire la Summitul de la Vilnius

Preşedintele Traian Băsescu a plecat joi la Vilnius, în Lituania, la Summitul Parteneriatului Estic. Înainte de a urca în avion,  a susţinut o declaraţie de presă al cărei conţinut vi-l redăm în continuare:

Traian Băsescu: Bună ziua. Deci astăzi şi mâine, la Vilnius se desfăşoară Summitul Parteneriatului Estic. În analiza mea, dar şi a celorlalte state membre a Uniunii Europene, acest summit este unul esenţial, extrem de important. Este pentru prima dată când, iniţial numită „Sinergia Mării Negre” şi apoi extinsă sub numele de Parteneriat Estic, politica de vecinătate a Uniunii Europene capătă o dimensiune concretă prin acte politice extrem de importante, care se vor semna sau parafa la Vilnius. Sigur, marea problemă a Summitului este Ucraina, care va şi face diferenţa. Dacă Ucraina va semna va fi un summit de succes al Parteneriatului Estic şi un succes al Uniunii Europene, dar şi al ţărilor din vecinătatea Uniunii. Dacă Ucraina nu va semna, va fi doar un important pas înainte în relaţiile de parteneriat ale Uniunii Europene cu cele şase state din vecinătatea estică. Summitul are o importanţă deosebită din abordarea a două unghiuri: pe de-o parte, prefigurează evoluţii în spaţiul de la est de Uniunea Europeană – şi acest lucru este extrem de important, pentru că evoluţiile se referă la apropierea acestor state din spaţiul ex-sovietic de Uniunea Europeană; pe de altă parte, consistenţa orientării europene a celor şase state membre ale Parteneriatului Estic este o altă dimensiune a acestui summit. Cei care vor semna, vor parafa, vor manifesta opţiunea lor definitivă de a se îndrepta către Uniunea Europeană. La acest summit în mod cert se vor produce parafări şi semnări ale câtorva documente. Acestea sunt următoarele: Republica Moldova şi Georgia vor parafa acordul de asociere şi acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană, în plus, Georgia va semna un acord de participare la operaţiunile Uniunii Europene de gestionare a crizelor. Georgia are un potenţial în acest sens, şi participarea Georgiei în Afganistan probează că Georgia poate fi un partener de nădejde al Uniunii Europene pentru astfel de situaţii. De asemenea, Azerbaidjanul va semna un acord de facilitare a vizelor.

Aş face o observaţie aici, care este şi spre satisfacţia noastră. Meritul principal de a face paşi către un proces de apropiere de Uniunea Europeană este al acestor state pe care le-am menţionat mai înainte, fie că vorbim de Moldova, de Georgia, de Azerbaidjan. Dar nu pot să nu observ că statele în care România, într-un fel sau altul, a fost implicată în susţinere, toate au făcut pasul înainte sau vor face pasul înainte, fie că vorbim de Republica Moldova, fie că vorbim de Georgia, unde Ambasada României este punct de contact NATO la Tbilisi, fie că vorbim de Azerbaidjan, unde de asemenea România, ambasada noastră de la Baku, este punct de contact NATO pentru relaţia cu Azerbaidjanul. În ceea ce ne priveşte, satisfacţia este că susţinerea fără rezerve pe care am acordat-o în mod deosebit Moldovei, dar nu mai puţin Georgiei, se materializează – dar, repet, meritul este al acestor state. Ştiţi foarte bine cât este de dificil, din experienţa României, să ajungi la stadiul de parafare a unor astfel de acorduri. Sunt condiţii de îndeplinit, sunt lucruri de făcut care înseamnă transformarea ţării.

În ceea ce ne priveşte, unul din punctele pe care le vom susţine în summit este legat de nevoia ca Republica Moldova, după parafarea completă de la Vilnius, până la schimbarea Comisiei şi a Parlamentului European, deci cu aceste două instituţii, altfel spus, înainte de alegerile europene să şi semneze cele două acorduri şi, în baza raportului pozitiv al Comsiiei Europene, atât Consiliul, cât şi Parlamentul să modifice regulamentul cu privire la vize în aşa fel încât Republica Moldova să poată materializa rapid faptul că a îndeplinit condiţiile pentru ca cetăţenii săi să circule liber în Uniunea Europeană. Cam acestea sunt cele ce consider că trebuie spuse acum. Vă mai pot informa că ieri s-a stabilit ca înainte de întâlnirea informală din această seară, la care să participe statele membre ale Uniunii Europene şi statele dn Parteneriatul Estic, deci 28+6, s-a stabilit deci ca înainte de această reuniune informală să aibă loc un Consiliu European, cu o oră înainte, pentru calibrarea poziţiilor legat de Ucraina, în aşa fel încât în summitul de mâine toate statele Uniunii Europene să vorbească aceeaşi limbă. În ce ne priveşte – subliniez -, plecând de la premisa că Ucraina a îndeplinit toate condiţiile tehnice pentru a semna acordul de asociere şi acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană şi având în vedere poziţia doamnei Timoşenko, care a cerut în mod expres să nu se mai ridice condiţia ca domnia sa să fie eliberată şi tratată într-un spital din Germania, deci având în vedere aceste realităţi, România susţine ridicarea oricărei rezerve care este în afara condiţiilor tehnice pentru a permite Ucrainei să semneze, dacă preşedintele Ianukovici va dori acest lucru.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.