Predoiu, PUTERNIC dezamăgit de Băsescu

Fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a dat vineri publicității un comunicat de presă în care răspunde atacului lansat de președintele Traian Băsescu la adresa sa. Acesta spusese în cursul dimineții la B1 TV că Predoiu „minte” când susține că a pus condiții premierului și președintelui pentru a accepta postul de ministru. „„Am văzut chiar la B1, cum Predoiu a venit și a spus cum a bătut el cu pumnul în masă când era ministru și a pus condiții și președintelui și primului ministru și… Nu. Eu îmi aduc aminte așa: că fiind în Guvernul Tăriceanu, dl Predoiu a venit și a propus înlocuirea lui Daniel Morar de la DNA cu o doamnă care n-a avut dosare în viața ei și care îi era consilier (…) Și știu și în ce condiții: pe discuțiile din PNL și pe negocierile cu Hrebenciuc”, a spus Băsescu. „Când l-am chemat să-l întreb dacă vrea să rămână în Guvernul Boc, a avut o singură condiție: să-l propună pe Morar pentru un nou mandat. Dar a fost o condiție pe care i-am pus-o eu lui!”, l-a luat apoi peste picior Băsescu pe fostul ministru. Președintele a mai susținut că, la învestirea primului Guvern USL, Predoiu „l-a rugat” să facă diligențe pe lângă Victor Ponta pentru a-l păstra ca ministru în noul Cabinet. „M-a deranjat că-mi dădea lecții dl Predoiu când el a venit la mine să mă roage să vorbesccu Ponta să-l mențină în Guvern. El a venit și m-a rugat. Sigur că am vorbit și m-a refuzat Ponta. Cu o anume motivație, m-a refuzat. Deci omul ăsta să nu-mi dea mie lecții!”, a spus Băsescu. Aveți mai jos replica lui Cătălin Predoiu:„Am aflat cu surprindere si dezamagire despre declaratiile Presedintelui Traian Basescu, fata de care formulez urmatorul punct de vedere:
1. Toate propunerile pe care le-am formulat la sefia parchetelor, inclusiv DNA, au avut in vedere un singur interes, acela al stabilitatii institutionale si obtinerii unor rapoarte de tara pe justitie pozitive.
2. Singurele persoane cu care am discutat sporadic astfel de competente ale Ministrului Justitiei au fost procurorul general, procurorul sef DIICOT, procurorul sef DNA, Presedintele Romaniei. Propunerile la sefia parchetelor pe care le-am formulat nu au fost discutate cu oameni politici, din niciun partid. Dl Presedinte stie bine acest lucru si la vremea respectiva l-a apreciat. Discutiile colaterale pe care alti oameni politici le-au facut intre ei pe marginea propunerilor mele nu m-au privit si nu ma privesc.
3. In 2008 am propus adjunct pe Daniel Morar si sef pe Monica Serbanoiu la DNA, pentru ca stiam ca in Parlament se pregatea o propunere legislativa de desfiintare a DNA, daca il numeam sef pe Daniel Morar. A fost o solutie prin care am prezervat si DNA si pe Daniel Morar in interior, la varf. L-am informat pe Presedinte in seara zilei de 9 august 2008, dupa sedinta CSAT, despre faptul ca voi formula aceste numiri in ziua de 11 August 2008. Presedintele si-a manifestat dezacordul, mi-am pastrat punctul de vedere.
4. Dupa respingerea propunerilor mele initiale de catre Presedinte, am refuzat sa formulez alte propuneri pentru ca dl Morar sa ramana la sefia DNA cu delegare, lucru despre care l-am informat pe Presedinte intr-o discutie pe care am avut-o in avionul prezidential, in drum spre Coreea de Sud, in septembrie 2008. In acest fel dl Morar a ramas la sefia DNA cu delegare, pana cand, pe o alta majoritate, am fost in masura sa fac o noua propunere, cu dl Daniel Morar sef. Dl Morar poate confirma aceste lucruri.
5. In decembrie 2008 mi-am incheiat primul mandat. Am fost solicitat de Presedintele Romaniei si Primul Ministru sa continui. Am cerut, ca si premierului anterior, continuarea proiectului celor patru coduri si sprijin politic pentru ele. Nu am dat cu pumnul in masa nimanui, nu am stat la usa nimanui, nu am solicitat niciodata sa raman in Guvern. Am fost de fiecare data invitat si nu regret ca am acceptat.
6. In ziua caderii guvernului MRU, in Parlament, dl Ponta mi-a facut o oferta verbal, oferta pe care am refuzat-o pe loc. A doua zi, la Neptun, l-am informat pe Premierul MRU despre acest lucru intr-o discutie fata in fata si pe dl Presedinte Basescu telefonic. Am mai declarat aceste lucruri cu cateva luni in urma. Mai mult, chiar in timpul mandatului Premierului MRU, mi-am exprimat fata de acesta preocuparea de a parasi guvernul dupa obtinerea raportului pozitiv de tara care ar fi urmat sa apara in iulie 2012″.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.