Pregătiri pentru Festivalul Internaţional de Folclor "Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu"

Primaria Municipiului Bucuresti, prin CreArT – Centrul de Creatie, Arta şi Tradiţie, organizează, în perioada 21-23 iunie, Festivalul Internaţional de Folclor „Muzici şi Tradiţii în Cismigiu”.Evenimentul, ajuns la editia a VII-a, aduce an de an traditia autentica in mediul urban prin muzica, dans si arta populara. Pe cele trei scene amenajate in cadrul festivalului vor urca peste 1200 de artisti din toata lumea. Nu vor lipsi grecii, sarbii, aromanii, ucrainienii, rusii-lipoveni, germanii, tatarii, rromii, italienii, maghiarii si bulgarii.

Vor avea loc spectacole folclorice, targ de mestesugari, zona gastronomica, plimbari cu trasuri si ponei, ateliere de creatie si multe alte activitati pentru toate categoriile de public.

Editia de anul acesta aduce un element de noutate prin amenajarea unui spatiu neconventional, denumit Fân Zone. Spatiul va fi unul de distractie si relaxare, iar publicul va sta pe iarba, printre capite de fân. Aici, folclorul autentic va fi reinterpretat de DJ si trupe cunoscute. Copiii si tinerii vor fi intampinati de ateliere de creatie, unde vor invata mestesug traditional: tesut, cusut, pictura, sculptura si modelaj.

Pe scena Fân Zone, alaturi de atelierele de creatie si animatori, vor urca artisti precum: Classic Beat Orchestra (vineri), DJ Gojira (vineri), Nightlosers (vineri si duminica), Ana Cristina Leonte & Band (sambata), DJ Vasile (sambata si duminica), Cobzality (sambata).

Invitatii speciali ai FIF 2013 sunt indienii de la Tanjore Dance Music and Art Research Centre din Gujarat, India cu o componenta de 13 membri. Prestatia artistica a acestora din cadrul evenimentului cultural include o serie de dansuri traditionale indiene, cum ar fi  Jatiswaram – un dans clasic, reprezentand intruchiparea ritmului si a notelor muzicale prin miscari ale mâinilor si ochilor, Damru: un dans care reprezinta religia hindusa, prin imbinarea ritmurilor diverse ale lumii, Tillana: dans al miscarilor ritmice rapide ale picioarelor, Kirtanam – Bhukhana Bhujanga: dans realizat ca omagiu pentru frumusetea costumului, acesta simbolizând miscarea sarpelui si a tigrului. Dansatoarele au in jurul gâtului un instrument muzical specific. Nu va lipsi nici Ramayana – povestea adevarului si a idealului in viata; dansul valorifica principii sfinte in viata: respectul fata de mama, cultul partenerului, iubirea de frate, iertarea si Supda dance – dans folcloric traditional din Gujarat care infatiseaza viata femeilor din satele acestei regiuni.

Festivalul se va desfasura pe trei scene amplasate in Parcul Cismigiu, intre orele 10-22.00. Accesul este gratuit.
In prima zi a festivalului (vineri, 21 iunie) va avea loc o parada a costumelor traditionale, la care participa aproximativ 450 de persoane. Parada va avea ca punct de plecare Piata George Enescu si se va opri in Parcul Cismigiu.
La aceasta parada vor participa ansambluri nationale si internationale, comunitati si minoritati nationale si fanfare.
Tot vineri, pe scena principala din Parcul Cismigiu vor urca pe langa fanfare si ansambluri din tara, reprezentanti ai minoritatilor si comunitatilor nationale (turco-musulmani, rusii-lipoveni, bulgari etc.), calusari şi vedete ale muzicii populare precum Margareta Clipa si Gheorghe Turda.
Sambata 22 iunie Pe langa targurile de mestesugari, zona gastronomica si plimbarile cu trasuri si ponei, care au loc in toate zilele festivalului, vor urca pe scena reprezentanti ai minoritatilor: greci, ucrainieni, aromani, Floarea Calota, Niculina Stoican, Petrica Matu Stoian, Gelu Voicu si Matilda Pascal Cojocarita. Seara, concert extraordinar Ovidiu Lipan Tandarica.
Duminica 23 iunie – concertele continua, atat cu reprezentanti ai minoritatilor, cat si cu artisti renumiti de muzica populara, printre care se numara Nicolae Furdui Iancu, Benone Sinulescu, Dinu Iancu Salajanu si Laura Lavric. Seara, intre orele 21.00 – 22.00, vor urca pe scena Loredana si Taraful „Agurida”.
Pana in prezent, fiecare editie a inregistrat, pe parcursul celor 3 zile, un public aproximativ de 20.000 de persoane.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.